Alışveriş merkezlerindeki aydınlatma biçimleri ve iç mekan organizasyonundaki etkisi: Beyoğlu örneği üzerinden bir incelenme
Lighting forms in shopping centers and its effect on interior organization: A review on the Beyoglu example
- Tez No: 698663
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş merkezleri, Aydınlatma tasarımı, İç mekan tasarımı, Beyoğlu, İstiklal Caddesi, AVM, Shopping centers, Lighting design, Interior design, Beyoglu, Istiklal Street, Shopping Mall
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Aydınlatma kavramı insanlık tarihinde her dönemde yer almış önemli ihtiyaçlardan biridir. Özellikle ticari amaçlı olarak kullanımı oldukça yaygındır. Kullanıcının dikkatini çekmek, ürünü doğru bir şekilde göstermek ve sunmak için doğru aydınlatma uygulaması şarttır. Ürün pazarlamanın yanı sıra mekanda bulunan kullanıcıların konforu ve mekanın kurgusu açısından da aydınlatma kavramı önemli bir kriterdir. Çalışmanın amacı, tarihten günümüze kadar var olan alışveriş ve ticaret kavramlarında aydınlatmanın önemini irdeleyerek, bu alışveriş mekanlarının aydınlatma tercihlerini incelemek ve geçmiş ile günümüz alışveriş yapılarındaki aydınlatma yöntemlerinin farklılıklarını ortaya koyarak günümüz alışveriş mekanlarının aydınlatma tercihlerinin analizini yapmaktır. Bu doğrultuda inceleme yapmak için köklü bir ticari ve kültürel tarihe sahip olan Beyoğlu bölgesi, İstiklal Caddesi tercih edilmiştir. Çalışmada öncelikle aydınlatma kavramı üzerinde durulmuş, daha sonra alışveriş olgusu ele alınarak bu iki kavram sentezlenmiştir. Beyoğlu bölgesinin ve İstiklal Caddesinin tarihine de yer vererek bölgenin alışveriş mekanları, aydınlatma tercihleri dikkate alınarak incelenmiştir. Son bölümde İstiklal Caddesindeki alışveriş mekanları ve yapıları aydınlatma tercihleriyle beraber ele alınmış, ardından bölgede bulunan iki AVM'nin aydınlatma tercihleri incelenerek bölgenin geleneksel alışveriş mekanlarındaki aydınlatma tercihleriyle karşılaştırılarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The role of lighting is one of the important needs that have taken place in every period of human history. It is widely used especially for commercial purposes. Proper lighting application is essential to grab the user's attention, display and present the product correctly. In addition to product marketing, the concept of lighting is an important criterion for the comfort of the users and the setting of the place. Purpose of the study is to examine the lighting preferences of these shopping places by examining the importance of lighting in the concepts of shopping and commerce that have existed from the past to the present, and to analyze the lighting preferences of today's shopping places by revealing the differences of the lighting methods in the shopping buildings of the past and today. In this direction the Beyoglu district, Istiklal Street, which has a deep-rooted commercial and cultural history, was preferred to conduct research. In the study firstly the concept of lighting is focused on, and then these two concepts are synthesized by considering the shopping phenomenon. Including the history of the Beyoglu district and Istiklal Street, the shopping venues of the district have been examined considering the lighting preferences. In the final section, the shopping places and buildings on Istiklal Street are discussed together with their lighting preferences, and then the lighting preferences of the two shopping malls in the district are examined and suggestions are made by comparing them with the lighting preferences in the traditional shopping places of the district.