Avrupa Tarihi'nde müzik ve siyaset ilişkisi
The relationship between music and politics in European
- Tez No: 698665
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Müzik, Siyasal Bilimler, Public Relations, Music, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Avrupa, Siyaset, İdeoloji, Müzik, Besteci, Europe, Politics, Ideology, Music, Composer
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
“Avrupa Tarihi'nde Müzik ve Siyaset İlişkisi”başlıklı bu çalışma, müziğin değişen, dönüşen siyaset bağlamında biçimlenişi ile siyaset ve toplum üzerindeki etkilerini konu almaktadır. Antik Yunan Dönemi'nden II. Dünya Savaşı'na kadar olan süreçte Avrupa siyasetinde yaşanan gelişmelerin müziğe etkileri, besteci ve yapıtları bağlamında ele alınmaktadır. Sınıflı toplumlarda var olan iktidar mücadelesinde toplumun kültürel yaşamında önemli yeri olan müzik, egemen sınıfların ilgisini çekmiştir. Avrupa tarihinde müzik, siyasal aktörler olan kilise, aristokrasi ve burjuvazi tarafından desteklenmiş ve ideolojik amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır. Bilimsel temelleri Antik Yunan Dönemi'ne kadar uzanan müzik, Orta Çağ feodal toplumunda Hristiyan inancı ibadetlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak kilise dinsel iktidarının egemenliğinde olmuştur. Reform ile Hristiyan inancı parçalanmış, Luther öncülüğünde müzik, kilise, eğitim kurumları ve oluşturulan korolarda kullanılmıştır. Aydınlanma Çağı'nda müzik aristokrasi saraylarında, sanat koruyuculuğunu üstlenen burjuvazi malikânelerinde ve kiliselerde kullanılmıştır. Fransız Devrimi'nden itibaren ulusalcı düşüncelerin tüm Avrupa'ya yayılmasıyla birlikte, her ulusun bestecisi kendi ulusunun halk ezgilerine yönelerek yapıtlar bestelemiş ve kültürel güç olarak müzik, ulus bilincinin oluşturulmasında etkin bir şekilde kullanılmıştır. 19. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin, bireyi özgürleştirmeyi amaçlayan aydınlanma ideallerinin tersine, bireyi köleleştiren düzen olarak ortaya çıkan kapitalizm, ona tepki olarak ortaya çıkan sosyalizm, ulusalcı eksende milliyetçilik ideolojileri ve etnik milliyetçilik olarak anti-semitizm ekseninde, besteciler romantik estetikle yapıtlar ortaya koymuşlardır. 20. yüzyılda yaşanan savaşlar, ekonomik bunalımlar Avrupa toplumunu derinden etkilemiştir. Kapitalizm, faşizm ve komünizm ideolojileri doğrultusunda müzik yapıtları bestelenmiş, siyasal aktörler müziği propaganda amaçlı olarak etkin bir biçimde kullanmışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study titled“The Relationship Between Music and Politics in European History”focuses on the formation of music in the context of changing and transforming politics and its effects on politics and society. The effects of the developments in European politics from Ancient Greek history to music World War II are discussed in the context of the composers and their works. Music, which has an important place in the cultural life of the society in the power struggle that exists in class societies, has attracted the attention of the ruling classes. In European history, music was supported by the political actors of the church, aristocracy and bourgeoisie and used for ideological purposes. Music, whose scientific foundations date back to the Ancient Greek Period, were dominated by church power as an indispensable part of the worship of the Christian faith in medieval feudal society. With the reform, the Christian faith was disintegrated and music was used in the church, educational institutions and choirs formed under the leadership of Luther of Protestantism. In the Age of Enlightenment, music was used in aristocratic palaces, in bourgeois mansions that undertook art patronage and churches. Since the French Revolution, with the spread of nationalist ideas throughout Europe, the composers of each nation composed works by focusing on the folk melodies of their own nation, and music as a cultural power was used effectively in the creation of nation awareness. Contrary to the enlightenment ideals of the Industrial Revolution that took place in the 19th century that aimed to liberate the individual, capitalism that emerged as a system that enslaves the individual, Socialism that emerged as a reaction to it, ideologies of Nationalism on the nationalist axis and Anti-Semitism as ethnic nationalism, composers produced works with romantic aesthetics. Wars and economic crises in the 20th century deeply affected European society. Music works were composed in line with the ideologies of capitalism, fascism and communism, and political actors used music effectively for propaganda purposes.