Feyyaz Kayacan'ın öykülerinde varoluşçuluk
Existentialism in Feyyaz Kayacan's stories
  1. Tez No: 698672
  2. Yazar: AYŞE NUR ÇIRAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Felsefe, Feyyaz Kayacan, Öykü, Varoluşçuluk, Literature, Philosophy, Feyyaz Kayacan, Story, Existentialism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Varoluşçuluk, 20. yüzyılın en önemli felsefî akımlarından biridir. Özellikle İkinci Dünya Savaşı'nın yarattığı yıkımın ardından varlığın anlamı ve insanın varoluş tarzları üzerine eğilen düşünürler; topluma ve geçmişine yabancılaşan; yalnız, umutsuz ve huzursuz bireylerin iç dünyalarına eğilmişlerdir. Edebiyatın bireyi ve bireyin karakteri sayesinde var ettiği yaşantısını tasvir edebilme olanağı ile geniş kitlelere hızla yayılma imkânı bulan varoluşçuluk, önce Batı edebiyatını etkisi altına almış; daha sonra Türk edebiyatında, 1950 Kuşağı sanatçıları ile birlikte görülmeye başlamıştır. Feyyaz Kayacan; sosyal gerçekçiliğin ve köy edebiyatının hâkim olduğu bir dönemde; yönünü bireye ve onun iç dinamiklerine çeviren 1950 Kuşağı öykücülerinden biridir. Eserlerinde geleneksel fikir ve kuralları yok saymış; varoluşçuluğu ironi, gerçeküstücülük ve psikolojik tahlillerle harmanlayarak sunmuştur. Çalışmada; varoluşçuğun temelini oluşturan filozof ve kavramlar tanıtılmış; ardından, eserlerinde görülen varoluşçu etki itibarıyla dönemin edebiyat anlayışına katkıda bulunan Feyyaz Kayacan'ın Şişedeki Adam, Sığınak Hikâyeleri, Cehennemde Bir Yusuf, Gibiciler, Hiçoğlu'nun Serüvenleri ve Bir Deli Değilin Defterleri adlı öykü kitapları, varoluşçu edebiyat bağlamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Existentialism is one of the most important philosophical movements of the 20th century. Especially after the destruction caused by Second World War, thinkers focused on the meaning of existence and existence styles of human, concerned the inner world of individuals, who alienated from society and their past in alone, desperate and anxious way. Existentialism, which found the opportunity to spread rapidly to large masses with the ability of literature to describe the individual and the life created by the individual's character, first influenced Western literature; Later, it started to be seen in Turkish literature with the artists of the 1950's Generation. Feyyaz Kayacan; He is one of the 1950's generation storytellers, who turned his directions to individual and its inner dynamics in a period dominated by social realism and village literature. He ignored traditional ideas and rules in his works. He presented existentialism by blending it with irony, surrealism and psychological analysis. In this study, the philosophers and concepts that form the basis of existentialism are introduced. Afterwards,“Şişedeki Adam, Sığınak Hikâyeleri, Cehennemde Bir Yusuf, Gibiciler, Hiçoğlu'nun Serüvenleri and Bir Deli Değilin Defterleri”named story boks of Feyyaz Kayacan, who contributed to the literary understanding of the period in terms of the existentialist influence seen in his works, were examined in the context of existential literature.