İskeletsel sınıf I-II-III maloklüzyona sahip farklı vertikal büyüme yönlü adolesan bireylerde kronolojik yaş ile kemik yaşının servikal vertebra ve el-bilek filmlerine bakılarak karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
In adolescents with different vertical growth andskeletal class I-II-III malocclusion,comparative evaluation of chronological age and bone age based oncervical vertebra and hand-wrist films
- Tez No: 698693
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL EVREN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Vertebral Maturasyon, El-bilek Kemik Maturasyonu, Vertikal Büyüme Paterni, İskeletsel Maloklüzyon, Vertebral Maturation, Hand Wrist Bone Maturation, Vertical Growth Pattern, Skeletal Malocclusion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı farklı iskeletsel maloklüzyona ve farklı vertikal büyüme yönüne sahip adolesan bireylerin, kronolojik ve kemik yaşının sefalometrik ile el-bilek filmlerine bakılarak karşılaştırılmasıdır. Daha önceden yapılmış çalışmalarda bireyin vertikal büyüme yönü ve iskeletsel maloklüzyonları dahil edilmemiştir. Bu parametrelere ek olarak 11-14 yaş aralığındaki kız ve erkek hastalar ayrı değerlendirmiş, çok daha spesifik bir çalışma yapmak hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 9 kız, 9 erkek olmak üzere toplam 18 grup vardır. Bu gruplar horizontal, normal, vertikal yön paternine sahip iskeletsel Sınıf I, Sınıf II, Sınıf III maloklüzyon gruplarıdır. Kızlar ve erkekler hastalar kendi içinde horizontal, normal, vertikal olarak alt gruplara ayrılmış olup her maloklüzyon yine bu şekilde alt gruplara sahiptir. Çalışmada her grupta 30 birey olmak üzere, 270 kız ve 270 erkek toplam 540 bireyin sefalometrik ve el-bilek filmleri radyografi arşivinden değerlendirilmiştir. Hastalardan teşhis amacıyla rutin olarak alınan lateral sefalometrik ve el-bilek radyografileri üzerinden ANB(˚) ve SN-GoMe(˚) açılarına göre sınıflandırma yapılmıştır. Bulgular: Aynı yaş aralığında olup iskeletsel Sınıf I maloklüzyona sahip vertikal büyüme yönlü kız bireylerin servikal maturasyon evreleri, Sınıf I horizontal ve normal yön gelişimi gösteren kızlara göre daha ileri safhada çıkmıştır. Aynı yaş aralığındaki Sınıf III vertikal erkek bireylerin iskeletsel maturasyonlarının Sınıf III normal ve horizontal erkek bireylere oranla daha erken gerçekleştiğini ortaya koymaktadır. Sonuç: Bireylerden vertikal yön gelişim paterni içerenlerin maloklüzyondan bağımsız olarak iskeletsel maturasyon açısından daha olgun olduğu görülmüştür. Bu da vertikal yön gelişimi gösteren bireylerin ortopedik tedavisine daha erken yaşta başlanabileceği düşüncesini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The goal of this study is to compare the chronological and bone age of the adolescents with different skeletal malocclusion and vertical growth direction by examining the cephalometric of the hand-wrist films. In previous studies, the vertical growth direction and the skeletal malocclusions of the individual have not been included. In addition to these parameters, the age range of 11-14 is included while the male and female patients are evaluated separately, and a more specific study is aimed. Material and Method: In our study, there are a total of 18 groups, 9 girls and 9 boys. These groups are skeletal class I, class II, class III malocclusion groups with horizontal, normal, vertical direction patterns. Female and male patients are divided into subgroups as horizontal, normal, vertical, and each malocclusion also has subgroups in this way. From the radiograph archive, the cephalometric of the hand-wrist films for a total of 540 individuals, 270 females and 270 males as 30 individuals in each group, are examined in the study. The classification is done based on the ANB(˚) and SN-GoMe(˚) angles from the lateral cephalometric and the hand-wrist radiographs taken routinely from the patients for a diagnosis. Results: The skeletal maturation levels of the female individuals with skeletal Class I malocclusion and vertical growth direction are higher than the Class I females that show horizontal and normal growing direction. The skeletal maturations of Class III vertical males are found to be more grown than the Class III male individuals that show horizontal and normal growing direction. Conclusion: It has been observed that the individuals with a vertical growing pattern are more mature in terms of skeletal maturation, independent of malocclusion. This leads to the idea that the individuals that indicate a vertical growing could start their functional treatment at an earlier age.