The effects of students' attitudes towards digital technology on English vocabulary learning via mobile devices
Öğrencilerin dijital teknolojiye yönelik tutumlarının mobil cihazlar aracılığıyla İngilizce kelime öğrenimine etkileri
  1. Tez No: 698735
  2. Yazar: AYTAÇ ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA KIZILKAYA CUMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Teknoloji, Mobil Öğrenme, Kelime Öğrenimi, Tutum, Digital Technology, Mobile Learning, Vocabulary Learning, Attitudes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Gelişmekte olan teknolojiler gün geçtikçe artarak hayatımızın bütün alanlarında yer edinmektedir. Eğitim de bu gelişmelerden en çok etkilenen alanlar arasında yer almaktadır. Dijital teknolojiler farklı kademelerdeki eğitim ortamlarında yer edinmiştir. Mobil öğrenme, eğitimdeki bu gelişmelerin sonucunda oluşan gelişmelerden biridir. Yapılan birçok çalışma, mobil öğrenmenin dil öğrenimindeki ve özellikle kelime öğrenimindeki faydalarını ortaya koymuştur. Eğitimde mobil öğrenme teknolojilerinin kullanımına yatkınlık giderek artmakta ve yaygınlaşmaktadır; bununla birlikte, mobil öğrenme teknolojilerinin eğitim ortamındaki her gruba kullanılmasının uygun olup olmadığı sorusu hala cevaplanmamıştır. Çünkü, mobil öğrenmenin verimliliğini etkileyen birçok faktör olabilir. Bu çalışma, lise öğrencilerinin dijital teknolojiye yönelik tutumlarının, mobil cihazlar vasıtasıyla İngilizce kelime öğrenimine etkisini araştırmaktadır. Çalışmanın sonucunda elde edilen veriler incelendiğinde, mobil cihazların kelime öğrenimi üzerinde olumlu etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, öğrencilerin dijital teknolojiye yönelik tutumları ile kelime öğrenme süreci arasında pozitif korelasyon gözlemlenmiştir. Eğitim teknolojilerinin gün geçtikçe geliştiği günümüzde, öğrenme sürecine etki eden ve incelenmesi gereken birçok faktör karşımıza çıkacaktır. Sonuç olarak, bu araştırma mobil cihazlar aracılığıyla İngilizce kelime öğrenmeye etki eden faktörlerin incelenmesi için yapılacak yeni çalışmalara yol gösterecek ve yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The developing technologies have been increasingly surrounding every aspect of our lives. Education is one of the most affected areas from these developments. Educators from different disciplines use various types digital technologies in learning environments. Mobile learning is one of the developments occurred as a result technological developments in education. A number of studies show that mobile learning is beneficial for language learning and vocabulary learning in particular. There is an expanding tendency to use mobile learning devices in education; however, the question if it is appropriate to use the mobile learning technologies in every learner group is still not answered. There can be a number of factors that affect the benefits of mobile learning technologies. This study was done on high school students to find out if the students' attitudes towards digital technology is an influential factor on the effectiveness of vocabulary learning via mobile devices. The results of the study indicated that using mobile devices has an obvious positive effect in vocabulary learning. Furthermore, the results showed that there is a positive correlation between students' attitudes towards digital technology and the vocabulary learning process; however, not every sub factor has a remarkable effect on the learning process. As the learning technologies develop day by day, there are still several factors to be examined. Consequently, the study will be helpful for new studies to find out the influencer factors of English vocabulary education via mobile devices.