Ergenlerde algılanan helikopter ebeveyn tutumunun, depresyon ve anksiyete ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship of perceived helicopter parental attitude to depression and anxiety in adolescents
  1. Tez No: 698819
  2. Yazar: GÜL BİLLUR GENÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Helikopter ebeveyn, depresyon, anksiyete, ergenlik, tutum ve davranış, Helicopter parent, depression, anxiety, adolescence, attitude and behavior
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma ergenlerde algılanan helikopter ebeveyn tutumunun depresyon ve anksiyete ile ilişkisini ölçmeyi amaçlamıştır. Helikopter ebeveyn olarak nitelendirilen anne-babaların çok karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Bunların başında, çocuklarının hayatlarına her alanda; eğitim, iş ve evlilik gibi aşırı müdahale etmeleri gelmektedir. Çocuklarının karşılaştıkları sorunları tek başlarına çözmelerine müsaade etmezler. Özellikle akademik başarı odaklı oldukları için eğitim hayatlarıyla ilgili seçim ve tercihleri çocuklarına bırakmazlar. Bu doğrultuda, ergen bireylerin algıladıkları helikopter ebeveyn tutum ve davranışları sonucunu saptamak adına yapılan araştırma, 15-18 yaşları arasında 123 (73 kadın, 50 erkek) katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi Çorlu'da 10. ve 11. sınıflarda öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırma verileri öz-bildirim ölçekleri aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulguları sonucu algılanan helikopter ebeveyn tutumu ile depresyon ve anksiyete arasında anlamlı bir sonuç saptanmamıştır. Cinsiyet üzerinden değerlendirme yapıldığında, kadınlarda depresyon ve anksiyete düzeyinin erkeklere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Anne ve babası ile beraber yaşayan ergenlerin, annesi ve babası ayrı yaşayan ergen bireylerden depresyon ve anksiyete düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Özel Anadolu Lisesi öğrencilerinin daha fazla helikopter ebeveyn tutumu algıladıkları tespit edilmiştir. Ayrıca anne-babanın eğitim durumunun herhangi bir etki yaratmadığı da elde edilen bulgular arasındadır. Helikopter ebeveyn tutumu ile yapılan çalışmaların sayısının oldukça az olduğu göz önüne alındığında bu çalışmanın araştırmacılar için yeni alan sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to measure the relationship of perceived helicopter parental attitude to depression and anxiety in adolescents. Parents who are described as helicopter parents have very characteristic features. One of them is that, their children's lives are over-intervened in all areas, such as; education, work and marriage. They don't let their children to solve the problems they face on their own. Especially, since they are focused on academic achievement, they do not leave their children to make choices and have preferences over their educational lives. Accordingly, the research carried out in order to determine the outcome of the helicopter parental attitudes and behaviors perceived by adolescents who were consisting of 123 (73 female and 50 male) participants, between the ages 15-18. The sample of the study consisted of high school students (only 10. and 11. classes) who are living in Çorlu district. Data were gathered using self-report scales. The results of the research findings did not detect a significant outcome between the perceived helicopter parental attitude and depression and anxiety. When evaluated over gender, it was found that the level of depression and anxiety in women was higher than in men. Adolescents living with their parents were found to have lower levels of depression and anxiety from adolescent individuals whose parents lived separately. Private Anatolian High School students were found to perceive more helicopter parental attitudes. In addition, the educational status of the parents does not have any effect, among the findings. Given that the number of studies carried out with helicopter parental attitude is quite small, this study is aimed at providing new space for researchers.