Albert Camus'de uyumsuz insan
The misfit in Albert Camus
- Tez No: 698833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ONUR AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Albert Camus, Ölüm, Yabancılaşma, Uyumsuzluk, Albert Camus, Death, Alienation, Discordance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Albert Camus 20.yüzyılın en önemli filozoflarından birisidir. Camus felsefesini edebiyatla birleştirmiş ve çağının sorunlarını insanlara, sanatıyla sunmuştur. Camus'ye göre insanın dünya ile olan iletişimsizliği uyumsuzluğun kendisidir. Bu uyumsuzluk sadece dünya ile insan arasındaki iletişimsizlikten kaynaklanır oysa dünyanın kendisinde bir uyumsuzluk yoktur. Camus'nün uyumsuz insanı, bu noktada şekil alır. Uyumsuz insan anlamsızlığın dünyada olmadığını fark eder ve anlam arayışını bırakır, ölümden sonrası için bir başka dünya inancı taşımaz, çünkü inanç umut barındırır umut ise insanı sürekli bir beklenti ve anlam arayışına sokar. Uyumsuz insan gerçeğin üzerini boyamak yerine onu açığa çıkarandır. Bu tezde ben bu doğrultuda Albert Camus'nün uyumsuz insan profilini tarif edeceğim; insanın dünya ile olan ilişkisindeki çelişkileri Camus felsefesi çerçevesinde değerlendireceğim; insanın ölüm karşısındaki durumu ve yabancılaşmasını ele alacağım ve sonuç bölümünde ise tezin tamamında anlatılmış olan insan-dünya ilişkisinin genel ifadesini vereceğim.
Özet (Çeviri)
Albert Camus is one of the most important philosophers of the 20th century. Camus combined his philosophy with literature and presented the problems of his age to people with his art. According to Camus, humans lack of communication with the world is the discordance itself. This discord arises only from the miscommunication between the world and humans, whereas there is no discord in the world itself. Camus' discordant human takes shape at this point. Discordant person realizes that meaninglessness does not exist in the world and leaves the search for meaning; for such a person there is no faith for the afterlife, because such a faith contains hope, and hope puts people in a constant search for expectation and meaning. The discordant person is the one who exposes the truth rather than paints it over. In my thesis, I will describe Albert Camus's discordant human profile in this direction; I will evaluate the contradictions in human beings relationship with the world within the framework of Camus philosophy; I will deal with the situation and alienation of man in the face of death; and in the conclusion part, I will give the general expression of the human-world relationship, which has been explained throughout the thesis.