Kazakistan'da yaşayan Ahıska Türkleri ve DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği)'ün günümüze kadar gerçekleştirdiği faliyetler
Ahıska Turks and TWUAT (The World Union of Ahıska Turks) living in Kazakhstan and their activities in recent years
- Tez No: 698832
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL KARAGÖZ YERDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ahıska Türkleri, Kazakistan, Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Gürcistan, Kazakistan Halklar Meclisi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez çalışmasında, Kazakistan Cumhuriyeti Ahıska Türkleri ileDünya Ahıska Türkleri Birliği arasında kurulan etkileşim üzerinde kapsamlı bir çalışma yapılmış, bu bağlamda SSCB dönemindekiAhıska Türklerinin bir analizi verilmiştir. Hatırlanacağı üzere, 1944 yılındaSSCB'de, Ahıska Türklerinin zorunlu sürgünü başlatılmıştır. Kazak Türkleri için, o zamanlar Kazakistan'a zorla yerleştirilen Türk etnik grubunun Ahıskalı temsilcileri yabancı değildiler. Bu yüzden, Türkiye'deki Ahıska Türkleri boşuna şunu dememiştir: «Anadoluanadır, Altay isebabadır». Bu açıdan gerçekten de, tüm Türk halkları Orta Asya'dan şeref duyuyorlar ve orayı atalarının ülkesi olarak görüyorlar. Türkiye ve Kazakistan da, ortak bir tarihi, kültürü ve derin etnik kökenleri olan iki ayrı devlet, ama tek bir millet olarak bu his ve zihniyetle yoğrulmuştur. Dünya Ahıska Türkleri Birliği, başlıca görevi rüçhan (öncelik hakkı) ve diğer yasal hakların rehabilitasyonunu ve yeniden oluşumunu sağlamak, çeşitli ülkelerde sürgünde yaşayan Ahıska Türklerinin, eğer mümkünseanavatanlarınageri dönüşünü organize etmek,1944'te Gürcistan'ın Adigön, Ahılkelek, Ahıska, Aspinza ve Bogdanovka bölgelerinden sürgün edilen Ahıskalılarındönüşü için her türlü çalışmayı gerçekleştirmek gibi hedefleri öngören, bu konulara doğrudan bağlı bulunan, 18 Kasım 2008 tarihinde kurulmuş bir kuruluştur. BugünAhıska Türklerinintemel sorunu, tarihi yurtlarına geri dönme isteklerinin yerine getirilmemesidir. Kazakistan Halklar Meclisi sayesinde, Kazakistan'da etnik gruplar arası güven ve dayanışma atmosferi, dinlerarası uyum ortamı oluşmuştur. Kazakistan'da yaşayan tüm etnik grupların dil ve kültürlerinin gelişmesi için imkân tanınmaktadır. Ahıska Türkleri 25 yıl boyunca, KHM'nin çalışmalarının desteğini görmüşler ve kendileri de Kazakistan'ı tam olarak desteklemişlerdir.
Özet (Çeviri)
In the presented dissertation research, a comprehensive study of the interaction of Turks-Ahiska of the Republic of Kazakhstan and the World Association of the Turks-Ahiska was conducted. Through the prism of history, a complete analysis of the position of the Turks-Ahiska in Soviet times and their current situation is given. As early as 1944, the forced deportation of Turks-Ahiska to the USSR began. Representatives of the Turkish ethnic group, who were forcibly resettled to Kazakhstan at that time were not strangers to the Kazakh people. In this regard, it is no coincidence that the Turks-Ahiska of modern Turkey say:“Anadoluis a mother, Altai is a father”. All Turkish people revere the Central Asia and consider it the land of their ancestors.Turkey and Kazakhstan are the states with a common history, culture and deep ethno-linguistic roots. So, the linker directly is the World Association of the Turks-Ahiska, established on 18thNovember 2008, whose main task is to ensure the rehabilitation, return, restoration of pre-emptive and legal rights and the organization of the return to the homeland of people, living in exile in various countries, the implementation of all types of work for the return of the Turks-Ahiska, who were exiled from the regions of Adigun, Ahilkelek, Ahiska, Aspinza and Bogdanovka of Georgia in 1944.Today, the main problem of the Turks-Ahiska is the question of returning to their historical homeland. Meanwhile, thanks to the Assembly of the People of Kazakhstan in Kazakhstan, a unique model of inter-ethnic relations, an atmosphere of trust and solidarity, an inter-faith harmony have formed. The country has created all the conditions for the development of the language and culture of all ethnic groups, living in Kazakhstan, which preserves and enhances an international authority in the world. For 25 years, the Turks-Ahiska has fully experienced the activities of the ANC. In the development of economic and cultural relations of the two fraternal countries, the Republican Turkish Ethno-cultural Center is also actively involved, fully supporting the policy of the President of Kazakhstan. KEY Words: The Ahiska Turks, Kazakhstan,The World Union of AHISKA TURKS, Georgia, Assembly of People of Kazakhstan.