The transboundary watercourse management under international law: The comparative cases of Tigris-euphrates and Nile River Basin
Uluslararası hukuk kapsamında sınıraşan sular yönetimi: Dicle-Fırat Havzası örneği ve Nil Nehri havzasına yansımaları
  1. Tez No: 698839
  2. Yazar: YUSUF ALI MOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ACER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Havza Kurumsal Düzenleme, Uluslararası Suları Hukuku, Nil Nehri Havzası, Dicle-Fırat Nehri Havzası, Sınıraşan Suları Yönetimi, Basin Institutional Arrangement, International Watercourse Law, Nile River Basin, Tigris-Euphrates River Basin, Transboundary Watercourses Management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünyamızın yaklaşık üçte ikisi suyla kaplı olmasına rağmen, su, hala en önemli tartışmalı kaynak alanlarından biridir. Özellikle paylaşılan kaynaklar üzerinde bulunan sınıraşan suları, Devletlerin çıkarlarının çatışması sebebi ile son derece kritik dikkat gerektirir. Bu çatışan çıkarlar nedeniyle sorunsuz uygulamalar bulunmazken, uygulamalar zaman zaman ve havza havza farklılıklar gösterir. Bu sebeple farklı bölgesel havza devletleri farklı sınıraşan suları yönetim yaklaşımını izler. Bu bağlamda, çalışma sınıraşan suları yönetimini – genel olarak uluslararası hukuk perspektifinden ve – özel olaraksa Dicle-Fırat ve Nil Nehri Havzası vakaları üzerinden açıklamaya çalışacaktır. Uluslararası Hukuk kapsamındaki sınıraşan suları yönetimini Dicle-Fırat ve Nil Nehri Havzalarının uygulamalarıyla karşılaştırmalı bir şekilde ilişkilendirmek amacıyla, çalışma, nehir havzalarının yönetiminde yol gösterici yasal rejimlerin olup olmadığını ele almaktadır. Eğer öyleyse, uluslararası hukuk ışığında yukarıda belirtilen havza yönetiminde uygulamanın niteliği, yasallığı ve uygulama kapsamı nelerdir? Ayrıca çalışma Dicle-Fırat ve Nil Nehri Havzası yönetimi için ortak kurumsal düzenleme olup olmadığında da bahsetmektedir. Eğer öyleyse, mevcut havza yönetiminde ortak kurumsal düzenlemenin türü, niteliği ve kapsamı nelerdir? Çalışma, son olarak, Dicle-Fırat Nehir Havzasının sınıraşan suları yönetiminin, Nil Nehri Havzasının yönetiminde gözlemlenen olası boşlukları çözmede örnek bir deneyim olarak kabul edilip edilemeyeceğine veya bunun tersinin mümkün olup olmadığına değinmektedir. Yukarıda belirtilen konuları ele alan çalışma, bu maddelerle birlikte ortaya çıkmayı hedeflemiştir: – 1) uluslararası hukuk perspektifinden, Dicle-Fırat ve Nil Nehri Havzaları yönetiminin yol gösterici yasal rejimleri, – 2) idari kurumsal perspektiften, Dicle-Fırat ve Nil Nehri Havzalarında mevcut havza çapında organizasyonel yapıları, – 3) karşılaştırmalı bakış açısı ile, Dicle-Fırat ve Nil Nehri Havzaları yönetiminin benzerlikleri ve farklılıkları, olası boşlukları ve birbirlerinden öğrenilecek dersler şeklinde olan daha iyi deneyimler ile birleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Though about two-thirds of our world is covered with water, it is still one of the major disputed resource areas. Especially, the transboundary watercourses need utmost critical attention as it involves different conflicting States interests over the shared resources. Due to these conflicting interests, there are no smooth practices and the practices differ from time to time and basin to basin. For these reasons, different regional basin states follow different transboundary watercourses management approaches. In this aspect, the study tries to articulate transboundary watercourses management – from international law perspective in general and – from Tigris-Euphrates and Nile River Bain cases in particular. In an attempt to correlate the transboundary watercourse management under International Law with the practices of Tigris-Euphrates and Nile River Basins in a comparative manner, the study address whether there are guiding legal regimes in the latter river basins management or not? If so, what are the nature, legality and scope of application in the aforesaid basins' management in light of international law? The study also addresses whether there are joint institutional arrangements in place for Tigris-Euphrates and Nile River Basin management or not? If so, what are the type, nature and scope of the joint institutional arrangement in the foregoing basins' management? The study finally addresses whether the Tigris-Euphrates River Basins' watercourse management can be considered as an exemplary experience in solving the possible gaps observed in the Nile River Basin management, or vice versa or not? In addressing the aforementioned issues, the study aims to come up with – 1) from international law perspectives, the guiding legal regimes of Tigris-Euphrates and Nile River Basins management, – 2) from administrative institutional perspective, the existing basin-wide organizational set up in Tigris-Euphrates and Nile River Basins, – 3) from comparative perspective, the similarities and differences of Tigris-Euphrates and Nile River Basins management coupled with their respective possible gaps and better experiences in lesson-to-be learned way from each other.