SSCB sonrası Orta Asya'da sınıraşan sular meselesi ve bölgesel güvenliğe etkileri
Transboundary water disputes in Central Asia after the collapse of soviet union (USSR) and its effects on regional security
- Tez No: 309292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SEYFETTİN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Sınıraşan akarsular, Amu Derya, Siri Derya, Aral Gölü Havzası, Central Asia, Transboundary Watercourses, Amu Darya, Sir Darya, Aral Lake Basin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Su, Yirmi Birinci yüzyıl gündeminin temel konularından biridir. Günümüzde en az enerji kadar önem taşıyan su kaynakları; hızlı nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme, tarımsal kullanım ve benzeri nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan önemli ekolojik tehditlerle karşı karşıyadır. Dünyanın bir çok yerinde yerel, bölgesel ve uluslararası su gerginlikleri yaşanmaktadır. Uluslararası hukuk, su kaynaklarının hakça paylaşımı ve akılcı kullanımı konusunda henüz bağlayıcı bir hukuk normu geliştirmemiştir. Su kaynaklarının yönetimine ilişkin belirsizlikler ve sorunlar, suyun yakın ve uzak gelecekte bölgesel-küresel çatışmalara zemin oluşturma riskini gittikçe arttırmakta ve sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesini de zorlaştırmaktadır.Orta Asya Cumhuriyetleri de bu konuda sorunlar yaşamaktadırlar. Bu ülkelerin su kaynaklarını ortak bir anlayışla ve etkin biçimde kullanma yollarını aramaları bölgenin geleceği açısından önemlidir.Bu tez çalışmasında, özellikle SSCB'den sonra meydana gelen yeni devletlerin politik ilişkileri ve jeopolitik ekseninde Orta Asya'da su sorunun dünü, bugünü ve yarınına ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Water is one of the basic and primary matters of twenty first century. Water resources nowadays are as important as energy resources, and so water resources are under the ecological threats of rapid population increase, urbanization, industrialization, agricultural uses and other similar activities. In the several locations of the World, local, regional and international disputes are encountered due to the water resources. International law has not yet developed rules which determine the fair and reasonable share and use of water resources. These uncertainties concerning water resource management are the candidate of probable regional-global struggles and obstacles for sustainable development.The Central Asian Republics? have several problems concerning water resources. It is very important for these countries to find the ways of using water resources in an integrated approach.In this thesis, discussed about the present, past and future possible water problems and solutions of Central Asia in respect of political relations and geopolitical location after the Soviet Union.