Erzincan geleneksel müzik kültürünün müzik eğitimine katkıları
Contribution of Erzincan traditional music culture to music education
- Tez No: 698868
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Erzincan türküleri, geleneksel müzik kültürü, müzik eğitimi, müzik öğretmeni. aktır, Erzincan folk songs, traditional music culture, music education, music teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, Erzincan geleneksel müzik kültürünün eğitimde kullanılıp kullanılmadığı, eğer kullanılıyorsa müzik eğitimine ne derece katkı sağladığının ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmada tarama modelinden yararlanılmıştır. Yapılan çalışmada öncelikle Erzincan'ın tarihi ve coğrafyası ile ilgi bilgilerine, müzik kültürüne yer verilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu Erzincan il merkezinde bulunan ortaokullarda çalışan 18 müzik öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlere Erzincan türküleri ve Erzincan türkülerinin müzik derslerinde kullanımı ile ilgili 10 soru yöneltilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizine göre değerlendirilirken frekans değerleri verilip, kategorilere göre şekillendirilmiştir. İçerik analizinde elde edilen veriler doğrultusunda ortaokul müzik öğretmenlerinin Erzincan geleneksel müzik kültürünün müzik eğitimine katkılarına ilişkin görüşlerinde, Erzincan türkülerinin müzik eğitiminde yöre hakkında bilgi verici, kültür aktarıcı, müzikal anlamda eğitici ve öğretici, değerler eğitimi yönüyle uygun, öğüt verici yönüyle katkıda bulunduğu görüşlerine ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan müzik öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğunun Erzincan türküleri konusunda bilgi birikimlerinin iyi olduğu, derslerinde çeşitli öğretim yöntemlerini kullanarak derslerinde yer verdikleri, türkülerin öğrencilerin müzik eğitiminde olumlu yönde katkıda bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the traditional music culture of Erzincan according to the views of teachers. In the research, it was determined as the screening model from the qualitative research model. In the study, first of all, Erzincan's history and geography, information about the music culture are included. The study group of the research consists of 18 music teachers working in secondary schools in the city center of Erzincan. A semi-structured interview form developed by the researcher was used as a data collection tool in the research. 10 questions about Erzincan folk songs and the use of Erzincan folk songs in music lessons were asked to the teachers participating in the research. While the obtained data were evaluated according to content analysis, frequency values were given and shaped according to categories. In the light of the data obtained in the content analysis, the opinions of the secondary school music teachers on the contribution of the traditional music culture of Erzincan to music education have been reached, and it has been reached that the Erzincan folk songs contribute to the music education in terms of giving information about the region, conveying the culture, educational and instructive in the musical sense, and giving advice in terms of values education. It has been found out that most of the music downloads that contributed to the research have a good knowledge of Erzincan folk songs, that they have a place in their lessons through various choices, and that folk songs have a positive orientation in music education.