İnşaat projelerinde proje yönetim tekniklerinin analizi ve iş programı yapılması: Mahmudiye Ortaokulu projesi örneği
Analysis of project management techniques and business program in construction projects: Mahmudiye Secondary School project example
- Tez No: 698881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEPANTA NAİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proje yönetimi, projenin maliyet analizi, proje yönetim evreleri, inşaat projeleri, prımavera, primavera project planner, Project management, project cost analysis, project management phases, construction projects, primavera, primavera project planner
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın temel amacı: İnşaat projelerinde proje yönetim tekniklerinin analizi ve iş programı yapılması amacıyla Mahmudiye Ortaokulu örnek olarak alınmış ve dünyada yaygın bir şekilde kullanılan Primavera Project Planner ile analiz edilmiştir. Bu çalışmada, proje yönetim tekniklerinin inşaat sektöründe uygulanmasından bahsedilmiştir. Bu teknikler birçok firma tarafından profesyonelce kullanılmamaktadır. Konu ile ilgili literatür taramaları yapılmış olup çalışmanın teorik kısmı tamamlanmıştır. Kısa süre ve minimum maliyet ile bir işin gerçekleştirilebilmesi iyi bir planlama ile mümkündür. Kamu ihalelerinde zorunlu olması ya da inşaat firmalarının ekonomik çizelgeleri bilinmesi açısından inşaat firmaları iş programı kullanmaktadır. Zamanı baştan belirli olan süre içerisinde aktivitelerin sıraları ve süreleri sıralanır ve program oluşturulur. Aktivitelerin birbirleri ile olan ilişkileri olması gerektiği gibi ve mantık çerçevesinde ise kritik hat daha doğru bir biçimde ortaya çıkar. Sonuç olarak; İnşaat sektöründe gelişimi ve büyümeyi hedefleyen firmalar ihale usulü işlere alışkındırlar. İhale de düşük fiyat teklifi veren firma işi kazanacağından dolayı düşük teklif verebilmek için esas maliyetlerini düşürmenin yollarını ararlar. Tedarikçileri ile uzun süreli ve büyük projelerde anlaşmalar yapmalarından dolayı daha ucuza işçilik ve tedarik fiyatları alabilirler. Bu durumda imalatların birim maliyetleri düşmüş olur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study: Mahmudiye Secondary School was taken as an example in order to analyze project management techniques and work schedule in construction projects and was analyzed with Primavera Project Planner, which is widely used in the world. In this study, the application of project management techniques in the construction industry is mentioned. These techniques are not used professionally by many companies. The literature on the subject has been reviewed and the theoretical part of the study has been completed. Realizing a job in a short time and with minimum cost is possible with good planning. Construction companies use work schedules in order to be mandatory in public tenders or to know the economic schedules of construction companies. The sequences and durations of the activities are arranged and the program is created within the time specified from the beginning. If the activities are related to each other as they should be and within the framework of logic, the critical line emerges more accurately. As a result; Firms aiming to develop and grow in the construction sector are accustomed to tender-based works. Since the firm that offers the lowest price in the tender will win the job, they look for ways to reduce their actual costs in order to bid low. They can get cheaper labor and supply prices because they make agreements with their suppliers for long-term and large projects. In this case, the unit costs of productions will decrease.