Tiyatroda 'Katharsis' kavramına farklı yaklaşımlar: Olumlama / olumsuzlama
Different approaches to the concept of 'Catharsis' in theater: Affirmation / negation
- Tez No: 698889
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA KAPAN EZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Sahne ve Görüntü Sanatları, Philosophy, Psychology, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Psikoloji, Katarsis, Seyirci, Theatre, Psychology, Catharsis, Audience
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
İlk kez Aristoteles'in tanımını yaptığı katarsis kavramı pek çok alanda değinilen bir kavram olmuştur. Bu çalışmada katarsis kavramının tiyatro alanında ele alınışı ve alanda nasıl bir değişim, gelişim gösterdiği incelenmiştir. Bunun için ilk kısımda katarsisin etimolojik ve tıbbi tanımı yapılarak, felsefe ve psikoloji alanındaki karşılıkları üzerinde durulmuştur. Daha sonra felsefe alanından başlayarak kavrama olumlu ve olumsuz bakan yaklaşımlar incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde psikolojide karşıladığı anlamıyla katarsisi psikodrama ve Spontanite Tiyatrosu aracılığıyla taşıyan Jacob Levy Moreno'nun görüşlerine değinilmiştir. Son bölümde ise özellikle katarsis üzerinde durmuş olan dört tiyatro kuramcısının (Aristoteles, Antonin Artaud, Bertolt Brecht ve Augusto Boal) tiyatroları katarsisi olumlama ve olumsuzlama başlıkları altında karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of catharsis, which was defined by Aristotle for the first time, has been a concept mentioned in many areas. In this study, the handling of the concept of catharsis in the field of theater and its change and development in the field are examined. For this purpose, etymological and medical definition of catharsis is made in the first part and its equivalents in the field of philosophy and psychology are emphasized. Then, starting from the field of philosophy, positive and negative approaches to the concept were examined. In addition, in this section, the views of Jacob Levy Moreno, who carries catharsis in the sense of psychology through psychodrama and Spontaneity Theater, are mentioned. In the last chapter, the theaters of four theater theorists (Aristotle, Antonin Artaud, Bertolt Brecht and Augusto Boal) who focused on catharsis were examined comparatively under the titles of affirmation and negation of catharsis.