Türkiye'de toplumsal yapı değişimleri ve fotoğrafın dönüşümü
Social structure changes in Turkey and conversion of photograph
  1. Tez No: 698913
  2. Yazar: KEVSER GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Öz Çekim, Sosyal Medya, Toplumsal Yapı, Photograph, Selfie, Social Media, Social Structure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Türkiye'de Toplumsal Yapı Değişimleri ve Fotoğrafın Dönüşümü adlı bu çalışma; fotoğrafın 1839'da icat edilmesinden günümüze kadar gelen süreçte, toplumsal yapı ve teknolojideki gelişmeler ile paralel olarak geçirdiği, değişim ve dönüşüm birlikteliğini ele alarak incelenmektedir. Türkiye'de fotoğrafın Osmanlı imparatorluğuna gelişi ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından günümüze kadar gelen süreçte gelişimi 10'ar yıllık dönemlere ayrılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada fotoğrafın toplumsal yapıda yarattığı değişimin etkilerine değinilmiştir. Gelişen teknolojiyle, bilgisayar ve internetin hayatlarımıza girmesi, insanların yaşayışlarında, sosyal ve psikolojik durumlarında ve davranışlarındaki değişimler konu edilmiştir. Ülkemizdeki toplumsal yapı değişimleri ve fotoğraf ilişkisi sosyal, psikolojik, hatta teknolojik boyutlarıyla ele alınmıştır, 2000'lere gelene kadar her 10 yıllık periyod için bir fotoğraf seçilerek, toplumsal yapı ve fotoğraf ilişkisi tartışılmıştır. Fotoğraf tarihi genel olarak ele alındığı zaman gelişen teknolojiyle birlikte birçok sıçrama anı geçirerek, üretim yöntemleri değişikliğe uğramıştır. Fotoğrafın kendi içerisinde yaşadığı en önemli değişimlerden birisi olan dijital devrim, fotoğrafın üretim şeklini değiştirmiştir. Dijital devrim ve internet ve teknolojinin gelişmesi bizleri akıllı telefon çağına kadar getirmiştir. Akıllı telefonların yaygınlaşmasının ardından fotoğrafta selfie akımı başlamıştır. Selfie çekmek ve paylaşmak, günümüzde, hem kişisel alanlarımızda hem de toplumsal alanlarda köklü değişimlere yol açmaktadır. Fotoğraf ilk icad olduğunda bir fotoğraf karesine erişmek saatler sürerken bu gün tek bir tuşla fotoğraf çekebiliyoruz. Bu süreçle birlikte fotoğrafa yüklenen anlamlar da değişti. Eskiden başat olarak ana tanıklık etme amacı güden fotoğraf bugün artık sosyal medya sayesinde beğenilmek, popülerleşmek, hayat tarzını gözler önüne sermek gibi farklı anlamları da taşımaktadır. Hatta, sosyal medyada fotoğraf koymanın amacı artık neredeyse beğeni almak haline gelmiştir. Mesela, artık insanlar sosyal medyada bir fotoğraf paylaşmak ve beğeni almak uğruna, aşırı uçlarda selfie çekerken yaralanmakta hatta ölmektedirler. Toplumsal yapıda fotoğrafın dönüşümü adlı bu çalışma, belge tarama modeli kullanılarak teorik olarak yapılandırılmıştır. Çalışma teorik bir kapsamda yer aldığından, dokümantasyon metodu ve yapılandırılmamış gözlem metodları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This article which is called social structure change and transformation of photography in Turkey has been studied by taking into account the unity of change and transformation that photography has undergone in parallel with the developments in social structure and technology in the process from its invention in 1839 until today. In Turkey, the development of the advent of photography in the Ottoman Empire and in the process until today from the establishment of the Republic of Turkey has been evaluated in periods of 10 years. In the text, the effects of the change created by photography in the social structure are mentioned. With the developing technology, the entry of computers and the internet into our lives, changes in people's lives, social and psychological conditions and behaviors are discussed in the article. The connection between social structure,change and photography In our country has been handled with its psychological and also technological dimensions. A photograph was selected for a 10-year period until the 2000s, and the relationship between social structure and photography was discussed. When the history of photography is considered in general, with the developing technology, it has gone through many moments of leap, and the production methods of photography have changed. The digital revolution which is the most significant changes experienced in photography has changed the way photography is produced. The digital revolution, the development of the internet and technology have brought us into the age of smartphones. After the widespread use of smartphones, selfie has started in photography. Taking and sharing selfies leads to radical changes both in our personal and social areas today. The photographWhile it took hours to access a photo frame when photography was first invented, today we can access a photo with a single click.With this process, the meanings of the photo for people have also changed.The photograph which is used to purpose to only witness the moment of people. In fact, the purpose of posting photos on social media has become to getting like. For instance, nowadays people get injured or even die when taking extreme selfies for the sake of sharing a photo and getting likes on social media. This study which is called the transformation of photography in social structure was integrated theoretically using the document scanning model. Since the study has a theoretical scope, documentation method and unstructured observation methods were used.