İletişim engellerinin boşanma üzerine etkisi: Üsküdar örneği
Effect of communication barriers on divorce: Üsküdar exampleabstract
  1. Tez No: 698921
  2. Yazar: BETÜL ÇAKICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: iletişim, iletişim engelleri, evlilik, boşanma, Communication, communication barriers, marriage, divorce
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İletişim insanoğlu için hem bir ihtiyaç hem de zorunluluktur. Bireyler birbirlerine duygu ve düşüncelerini iletişim kurarak aktarırlar. İletişim bireylerin yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Günümüzde boşanma olgusu her geçen gün daha da artmaktadır ve hem bireysel hem de toplumsal bir sorun sayılmaktadır. Boşanmanın birçok sebebi olduğu gibi iletişim engellerine de dayandığı düşünülmektedir. Evli çiftlerin evlilikleri boyunca iletişim engellerine rastladığı düşünülmektedir. Bunun sonucunda birçok evlilik de boşanma gerçekleşmektedir. Çalışmanın amacı iletişim engellerinin boşanma üzerindeki etkisini ele alarak bu konuda toplumun ve bireylerin farkındalığını artırmaya katkıda bulunmaktır. Araştırmada, mülakat yöntemiyle elde edilen bilgiler ile iletişim engellerinin boşanma üzerine etkisi olup olmadığı incelenmektedir. Araştırma İstanbul ili, Üsküdar ilçesinde yaşayan rastgele seçilmiş 18 yaş üstü evlenip boşanmış 20 kadınla yapılmıştır. Deneklere 14 soru yöneltilmektedir. Sorulan sorular içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Deneklerin seçilmesinde yaşam bölgesi ve medeni hal cinsiyet dikkate alınmıştır. Sınırların fazla olması yalnız belli bir gruba ait verilere ortaya koyacağından; çalışmanın ana hedefine aykırı olacaktır. Bu sebeple denekler toplumun her katmanında olabilecek; yaş, evlilik süresi, boşanma süreci, eğitim ve gelir düzeyi farklılıklarına sahip kişiler olarak belirlenmiştir. Deneklerin farklı cinsiyete sahip olmalarındaki temel hedef; cinsiyetler arası boşanma süreçleri değerlendirmelerini en aza indirmek; toplumda kadınların boşanma ve sonrası süreçlerini toplumsal baskılar sebebiyle erkeklere oranla daha ağır ve zor geçirmeleri; çalışmamızın da literatüre bu bağlamda katkı sağlaması hedeflenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda boşanmış kadınlara yöneltilen sorulara verilen cevaplar analiz edildiğinde iletişim engellerinin boşanma üzerine etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Communication is both a need and a necessity for human beings. People communicate their feelings and thoughts to each other by communicating. Communication is an indispensable part of peoples' lives. Today, the phenomenon of divorce is increasing day by day and it is considered both an individual and a social problem. Divorce is thought to be based on communication barriers as well as many reasons. Married couples are considered to encounter communication barriers throughout their marriage. As a result, many marriages also end up with a divorce. The aim of the study is to address the effect of communication barriers on divorce and to contribute to raising awareness of society and individuals on this issue. In the research, whether the information obtained through the interview method and the communication barriers have an effect on divorce is examined. The study was conducted with 20 randomly selected women over the age of 18 who were married and divorced living in Üsküdar, Istanbul. 14 questions are asked to the subjects. The questions asked were analyzed using the content analysis method. In the selection of the subjects, the living area, marital status and gender were taken into consideration.Since excessive limits will only reveal data belonging to a certain group; It will be against the main goal of the study.For this reason, the subjects will be able to be in every layer of the society; people with differences in age, duration of marriage, divorce process, education and income levels. The main goal for the subjects to have different genders; Minimizing the evaluations of divorce processes between the sexes; In society, women's divorce and post-divorce processes are more difficult and harder than men due to social pressures; Our study is also aimed to contribute to the literature in this context. As a result of the study, according to the analyzed answers, it was observed that communication barriers had an effect on divorce.