Ülkemizde linolyum ve ağaç baskı sanatı
Linolium and wood print art in our country
  1. Tez No: 698930
  2. Yazar: MERVE NEMLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. VEYSEL GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Baskı resim, Linolyum baskı, Ağaç baskı, Printmaking, Linoleum print, Wood print
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Özgün baskı resim bir kalıba oyularak veya kazınarak yapılan resmin kağıt üzerine aktarılması işidir. Baskı resmin başlangıcı tam olarak bilinmese de ilk örneklerine 6. yy'da Antik Çin'de rastlanmaktadır. 1400'lere gelindiğinde ise Avrupa'da daha çok dini konuları anlatmak için kullanılmaya başlanmıştır. Baskı resmin Anadolu'da ilk uygulamaları ise mühürlerdir. Türkiye'de ilk özgün baskı resim atölyesi 1892'de Sanayi Nefise Mektebi'nde Hakkaklık bölümü olarak acımıştır. Buna karşın özgün baskıresim terimi, ilk kez 1972 yılında Prof. Mustafa Aslıer tarafından kullanılmıştır. Bu terim kullanılmadan önce kazı resim, gravür, sanat grafiği gibi farklı adlandırmalar olmuştur. Baskı resmin zamanla çeşitli malzemeler kullanılarak ve farlı biçimlerde oyularak elde edilen kalplarla yüksek baskı, çukur baskı, düz baskı teknikleri oluşmuştur. Başka bir değişle ağaç baskı, linol baskı, gravü, litografi, serigrafi adını verdiğimiz teknikler bulunmuş ve uygulanmıştır. Yüksek baskı ağaç ve linolyum olarak ikiye ayrılmaktadır. Bilinen en eski baskı tekniği ahşap baskıdır. Ahşap baskı, kolay uygulanabilir olması ve ucuz olması gibi özellikleri nedeniyle kısa zaman içinde yaygın bir uygulama haline gelmiştir. Linol ise muşamba olarak bilinen petrol artığı plastik bir üründür. Tamamen doğal bir malzemedir ve uzun yıllar kullanılabilir. Günümüzde güzel sanatlar eğitimi veren neredeyse her üniversitede baskı resim atölyesi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Original printed painting is the work of transferring the picture made on a mold by engraving or scratching to a paper. Although the origin of the printed painting is not known exactly, the first examples are found in Ancient China in the 6th century. By the 1400s, it started to be used mostly to explain religious subjects in Europe. The first applications of printed painting in Anatolia are seals. The first printmaking workshop in Turkey is stylography department as part of the Industrial School of Fine Arts in 1892. On the other hand, the original printmaking term was first used in 1972 by Prof. Mustafa Aslıer. Before this term was used, there were different names such as engraving painting, engraving, and art graphics. Over time, relief printing, hollow printing, flat printing techniques have been formed thanks to the molds obtained by using various materials and carving the printed image. In other words, techniques that we call wood printing, linoleum printing, gravure, lithography and serigraphy have been found and applied. Relief printing is divided into two as wood and linoleum. The oldest known printing technique is wood printing. Wood printing has become a common practice in a short time due to its properties such as being easy to apply and cheap. Linoleum, on the other hand, is an oil residue plastic product. It is a completely natural material and can be used for many years. Today, almost every university that teaches fine arts has a printmaking workshop.