The evaluation of brand love concept in terms of its reasons and outcomes: An empirical study on brand lovers of Apple
Marka aşkı kavramının sebepleri ve sonuçları açısından değerlendirilmesi: Apple'ın marka severleri hakkında deneyime dayalı bir araştırma
- Tez No: 698929
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE İRFANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Memnuniyeti, marka aşkı, Kulaktan Kulağa, Geri Alım Niyeti, Apple, Consumer Satisfaction, Brand Love, Word of Mouth, Repurchase Intention, APPLE Brand
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Birçok firma, diğer rakiplerinden daha uzun bir süre zarfında mümkün olduğunca çok müşteri çekebilmek amacıyla marka marka aşkı taktiğini kullanmaktadır. Bu teknik, en başarılı ve en verimli pazarlama taktiklerinden biri olarak kabul edilmektedir, bu stratejinin etkililiği şirketinde varlığında, yani müşterilerinde yatmaktadır. Bu araştırma, tüketici memnuniyeti ile marka aşkı arasındaki doğrudan ilişkiyi, değişkenler arasındaki ilişkiyi ve marka sevgisinin iki değişkenle (kulaktan kulağa pazarlama, geri alım niyeti) doğrudan ilişkisini inceleyerek ve Türk tüketicilerin Apple markasının ürünlerine karşı olan hislerini ölçerek değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. (tüketici memnuniyeti, marka sevgisi, kulaktan kulağa pazarlama, geri alım niyeti). Bu çalışma, Türkiye'de araştırma örneklemi olarak, Türk toplumuna uygulanan nicel bir araştırmadır. Araştırma esnasında, 228 Türk tüketiciden, kendi kendine uygulanan Likert Tipi online anket toplanmıştır. Çalışma modeli, değişkenler arasındaki ilişkiyi netleştirmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi (CFA) ve Yapısal Eşitlik Modeli (SEM) teknikleri kullanarak analiz edilmiştir. Bu çalışma ile ilişkilendirilen hipotezin analizinin sonucu kabul edilmiş (tüketici memnuniyeti, marka sevgisi, kulaktan kulağa pazarlama, geri alım niyeti) ve bu çalışmadaki tüm doğrudan ve dolaylı ilişkiler desteklenmiştir. Bu sonuca göre bir tüketici ürünle duygusal bir bağ geliştirmekte ve bağ pazarlamacıların bir sonraki taktiğine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Many firms have been using the Brand Love tactic to attract as many clients as possible over a longer time than other rivals. This technique is considered to be one of the most successful and efficient marketing tactics, the effectiveness of this strategy lies in the company's asset, which is customers. This research discovers the relation between the variables (consumer satisfaction, brand love, WOM, repurchase intention). By studying the direct relationship between consumer satisfaction and brand love, also the direct relationship between brand love with the two variables (WOM, repurchase intention), by measuring Turkish consumer's love feelings toward the Apple brand products. This study is quantitative research, that has been applied in Turkey to the Turkish community as the study sample. A self-administrated Likert-type Online survey was collected from 228 Turkish consumers. The study model was analyzed with the help of confirmatory factor analysis (CFA) and structural equation model (SEM) techniques to clarify the relationship among the variables. The result of the analysis of the hypotheses that were associated with this study was accepted (consumer satisfaction, brand love, WOM, repurchase intention), all the direct and indirect relationships within this study were supported, a consumer develops an emotional bond to the product and this relationship contributes to the next tactic of the marketers in the marketplace.