تعليم البلاغة لغير الناطقين بالعربية بغرض معرفة الإعجاز البياني في القرآن الكريم
Yabancılara Arap dili belagatının öğretimi: Kuran-ı Kerim'in edebi yönü bağlamında
- Tez No: 698932
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ELMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma, ana dili Arapça olmayanlara Arapça öğretimeninde Belâgat konusunu önemli bir konu olarak ortaya koymaktadır. Çünkü Belâgat, Arap dilinin en önemli noktalarından biridir. Araştırmanın amacı, Arapça konuşmayan öğrencilerin Kuran-ı Kerim'deki fesâhat icazını bilmelerini sağlamaktır, çünkü Belâgat olmadan bu hedefe ulaşılamaz. Araştırma, Arap Belâgati ile icaz arasındaki ilişkiyi ve bunun geçmişte ve günümüzde Belâgat öğretimi ile bağlantısını sunarak yapılmıştır. Araştırma, Arapça ayrıca konuşmayan öğrencilerin Belâgat alanındaki zayıflıklarının nedenlerini ortaya koymakta ve Belâgat dersi ilk Arapça kitap olan Kur'an-ı Kerim'deki fesâhat yöntemleriyle ilişkilendirerek, Arapça konuşmayan öğrencilere Belâgat dersi sunma yönteminin önerilen örnekleri ile bu zorlukları kolaylaştıracak çözümler önermektedir. Araştırma, Belâgat ders prosedürlerini ve Belâgat bilimlerini sunma yöntemlerini değiştirme üzerinde çalışmanın, basit ifadelerden Kuran ayetlerine ve edebi metinlere kadar kademeli olarak Belâgat dersi sağlayarak, Arapça konuşmayan öğrencilerin Arapça Belâgat araştırmalarını anlamalarına katkıda bulunabileceğini varsaymaktadır. Bu da Retorik, zor terminoloji ve karmaşık teorilerden uzak, pratik bir şekilde sunarak Arapça öğrencinin Kur'an-ı Kerim'deki Fesâhat icazı görüntülerini keşfetme becerisine ulaşmada yardımcı olur. Araştırma ayrıca, Arapça konuşmayanlara Belâgati öğretmek için özel bir müfredat oluşturma ihtiyacını ve belirlenen müfredatların yeterli olmadığını da dikkate alıyor. Araştırma, bu alandaki önceki çalışmaları gözden geçirdikten sonra, geçmişte ve günümüzde Belâgat öğretme sürecini inceleyen tarihsel tanımlayıcı yaklaşıma, bu bilimin ortaya çıkış nedenlerine Anadili Arapça olmayanlara Belagat öğretmenin hali hazırdaki durumunu tesbit etmeye dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research presents an important issue of teaching the Arabic language for non-native speakers, it is teaching rhetoric in the Arabic language. Because rhetoric is one of the most important pillars of the Arabic language, the purpose of this research is to empower non-Arabic speaking students to know the spoken miracle in recitation in the Holy Quran Because without rhetoric this goal cannot be reached. The research raises the issue by presenting the relationship Between Arabic rhetoric and miracles, And its connection with teaching rhetoric in the past and now, The research presents the reasons for the vulnerability of non-Arabic speaking students In rhetoric .And it suggests solutions that facilitate these difficulties With examples and proposals for the rhetoric lesson presentation for the Non-Arabic speaking students By linking the rhetorical lesson to the methods of pronunciation in recitation in the Holy Quran the first and most important book in the Arabic language. The research assumes that working on changing the rhetorical lesson procedures And methods of presenting rhetoric sciences It can contribute to increasing the assimilation of non-Arabic speaking students to study Arabic rhetoric By gradually providing the rhetorical lesson Starting with simple phrases until we reach the level of Quranic verses and literary texts So that the student of the Arabic language can taste the rhetorical miracles in the Holy Quran By presenting rhetoric in a practical way away from difficult terminology and complex theories The researcher affirms the necessity of creating special curricula for teaching rhetoric to non-Arabic speaking students and not contenting themselves with those curricula for Arabic speakers The research adopts in its procedures the historical descriptive method After reviewing the previous studies in this direction This curriculum is concerned with the process of teaching rhetoric, in the past and now.
Benzer Tezler
- اﻟﺸِّﻌﺮُ اﻟﻌ َﺮﺑ ِﻲﱡ وَ أَﺛَﺮُه ُ ﻓﻲ اﻟﺨُﻄَﺐِ اﻟﺪِّﯾ ْﻨ ِﯿﱠﺔ
Eş-şi'ru'l-'Arabiyyu ve Eseruhu Fi'l-Hutabi'd-Diniyye
NATIQ FAWZI IBRAHIM AL-AZZAWI
Doktora
Arapça
2024
DilbilimUşak ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM KOCABIYIK
- تعليم العربيّة الفصحى في سوريّة في العصر الحاليّ
Günümüz Suriye'sinde fasih Arapça öğretimi
SİHAN OSMAN MOHAMMED
Doktora
Arapça
2020
Eğitim ve ÖğretimSakarya ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AHMET BOSTANCI
- الأَربَعونَ فِي الأَحكَامِ والأَربَعونَ النَّوَويَّة دِراسة بَلاغِيَّة مُقَارَنَة
El-Arbaûne fi'l-Ahkam vel-Arbaûne en-Neveviyye adlı eserlerin beleğat açısından mukayesesi
ABDULRAHMAN ALI ALDARWISH
Yüksek Lisans
Arapça
2024
DinOndokuz Mayıs ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET DERVİŞ MÜEZZİN
- أسلوب الالتفات في سياقات الإعجاز البلاغي في القرآن الكريم أمثلة ونماذج قرآنيّة
Kur'ân-ı Kerim'de belâgat bakımından i'câz bağlamında iltifat üslubu (Kur'ânî örnek ve misaller) / Compliment style in the context of rhetoric ijaz in the Holy Quran (Quran examples and examples)
HASAN MAHMUTOĞLU
Yüksek Lisans
Arapça
2024
DilbilimSüleyman Demirel ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ BASHAR AL QAHWAJI
- كشف الأسرار وهتك الأستارلجمال الدّين يوسف بن هلال ابن أبي البركات الصَّفَديّ'تحقيق ودراسة - سورة المائدة'
Keşfü'l esrar ve hetkü'l estarcemaleddin Yusuf bin Hilal Bin Ebi'l berekat Es-Safedi'tahkik ve araştırma – maide suresi'
RIDVAN BULUT