أسلوب الالتفات في سياقات الإعجاز البلاغي في القرآن الكريم أمثلة ونماذج قرآنيّة
Kur'ân-ı Kerim'de belâgat bakımından i'câz bağlamında iltifat üslubu (Kur'ânî örnek ve misaller) / Compliment style in the context of rhetoric ijaz in the Holy Quran (Quran examples and examples)
- Tez No: 849210
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BASHAR AL QAHWAJI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belağa, Zamiril İltifat, Kur'an-ı Kerim, mucize, . Attention, the Holy Qur‟an, eloquence, Attention of pronouns, miracle
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İltifat konusu, belağat, tefsir, gramer ve istidlal gibi birçok ilmin ortak noktası olması sebebiyle önemli bir konu olarak kabul edilmektedir. Bu durum iltifat konusunun önemini daha da artırmaktadır. İltifat konusu Kur'an-ı Kerim'de kullanılmasından dolayı belağat konusu içerisinde kabul edilmiştir. Ne var ki dil alimleri arasında iltifat konusunun belağat ilimlerinden ( Meani, Beyan, Bedii) hangisine tabi olduğu hususunda ihtilaf olmuştur. İltifat; cümledeki konumuna göre ğaib siğadan muhataba siğasına geçiş demektir. İltifat sanatının amacı kelamı yumuşatmak ve dinleyiciyi sıkıcıklıktan ve bıkkınlıktan korumaktır. İltifat sanatının birçok isimi vardır: es- Sarf, el-İnsiraf, el-Adl, el- Udul, et-Telvin, Muhalet'u Muktaza-i ez- zahir, Şecaatü'l- Arab bunlardan bir kısmıdır. Bu araştırmanın temel hedefi; İltifat üslubunun estetik yönlerini ortaya çıkarmak, bu ilmi kimlerin kurduğuna; şartlarını ve taksimatını kimlerin yaptığına ışık tutmak, iltifat üslubu ile alakalı genel tanımları bir araya getirmek, ayrıca kadim ve çağdaş belagat âlimlerinin iltifat kavramı hakkındaki görüşlerini ortaya koymaktır. Bu çalışma, uygulamalı örnekler ve konu ile ilgili Kur'an'dan şahitler verilerek bitirilmiştir. Bu çalışmada çıkarımsal, analitik bir metod kullanılmıştır. Çalışmanın bu saha ile ilgilenenlere ışık tutacağını ümit ediyorum.
Özet (Çeviri)
يعد الالتفات مبحثاً هاماً لوقوعه في مركز تقاطع علوم عِدّة، وهي والبلاغة والتفسير والنحو والاستدلال وغيرها، وهذا ما زاد في أهميّة هذا الأسلوب وجماله، وقد اختلف علماء البلاغة في تصنيفه وتبعيته لأي من العلوم البلاغية (المعاني، أم البديع، أو البيان)؟ والاختلاف لم يقف عند هذا الحد فقط بل وقع في فروع هذا العلم أيضاً، ويعتبر الالتفات من أكثر الأساليب البلاغيّة وروداً في القرآن الكريم، وهو انتقال من صيغة ظاهرة إلى صيغة غير ظاهرة تحتمل عدّة وجوه حسب موقعها في الجملة، كما أنّه يؤدي إلى تطرية الكلام وصيانة السّمع من الضجر والملل؛ والالتفات له عدد من التسميات منها: الصرف والانصراف والعدل والعدول والتلوين ومخالفة مقتضى الظاهر وشجاعة العرب. ويهدف البحث إلى التعريف بمصطلح الالتفات عند البلاغيين القدامى والمعاصرين وإظهار الجوانب الجمالية لأسلوبه المثير، وتسليط الضوء على من أسس هذا العلم ومن وضع شروطه وتقسيماته، وقد ختم البحث بأمثلة تطبيقية وشواهد قرآنية توضح الفكرة العميقة والواسعة للموضوع. الكلمات المفتاحية: الالتفات، القرآن الكريم، البلاغة، التفات الضمائر، الإعجاز. The subject of compliment is considered an important issue because it is the common point of many sciences such as rhetoric, tafsir, grammar and inference. This situation further increases the importance of the compliment issue. The subject of compliment is accepted within the subject of rhetoric because it is used in the Holy Quran. However, there is a disagreement among language scholars as to which of the rhetorical sciences (Meani, Beyan, Bedii) the subject of compliment is subject to. Compliment; It means transition from absent to addressee depending on its position in the sentence. The purpose of the compliment art is to soften the words and protect the listener from boring and boredom. The art of compliment has many names: esSarf, el-Ġnsiraf, el-Adl, el-Udul, et-Telvin, Muhalet'u Muktaza-i ezzahir, ġecaatü'lArab are some of them. The main goal of this research is; To reveal the aesthetic aspects of the compliment style, who founded this science; The aim of this study is to shed light on who makes the conditions and divisions, to bring together general definitions related to the style of compliment, and also to reveal the views of ancient and contemporary rhetoric scholars about the concept of compliment. This study was concluded by giving practical examples and witnesses from the Quran on the subject. An inferential, analytical method was used in this study. I hope that the study will shed light on those interested in this field.