Temporomandibular düzensizlikler için klinik formların değerlendirilmesi
Evaluation of clinical forms for temporomandibular disorders
  1. Tez No: 699007
  2. Yazar: ULVI RZAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE MUMCU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular düzensizlikler, Temporomandibular düzensizlikler için teşhis kriterleri(TMD/TK), Temporomandibular eklem, Diagnostic criteria for temporomandibular disorders (DC/TMD), Temporomandibular disorders, Temporomandibular joint
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Temporomandibular Düzensizlikler İçin Klinik Formların Değerlendirilmesi Amaç: Yapmış olduğumuz araştırmanın maksadı TMD belirti ve bulgularının yoğunluğunu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'na temporomandibular rahatsızlık ile gelen hastalarda araştırmaktır. Materyal ve metot: Araştırmaya dahil edilen hastalara teslim edilen anketler hastalar tarafından cevapladıktan sonra klinik muayene ile Temporomandibular Düzensizlikler için Teşhis Kriterlerine (TMD/TK) göre Temporomandibular Düzensizliklerin semptomları ve bulguları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 110 hastadan 77'si kadın 33'ü erkek olmakla yaş ortalamaları 32.2±11.6 olarak belirlenmiştir.Ağrı şikayeti ile bize başvuran hasta sayısı 74 (%67.3)'dir. Son 1 ayda günlük hayatını etkileyecek kadar baş ağrısı olduğunu söyleyen hasta oranı %39.4'dir.Araştırmaya dahil edilen hastaların 28 (%25.4) kalıcı ağrı, 82 (%74.6) kalıcı olmayan ağrısı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: TMD sebebiyle fakültemize başvuran hastaları cinsiyete göre kıyasladığımız zaman kadın hastalarımızın sayısının erkeklere oranla daha yüksek olduğu belirlendi. Hastalarda en belirgin semptomlar; preauriküler bölgede ağrı, TME ve çiğneme kası ağrısı, mandibular hareket sırasında sınırlama veya sapmalar ve işlev sırasında TME sesleridir. TMD'nin etiyolojisinin multifaktöriyel olduğu varsayıldığında TMD gelişmesini engelleyip risk faktörlerini açığa çıkarmak ve tedavi yöntemlerinin etkiliğini tespit etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Clinical Forms for Temporomandibular Disorders Aim: The purpose of our research is to investigate the intensity of TMD symptoms and findings in patients who come to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Dentistry Department of Prosthodontics, with temporomandibular disease. Material and method: After the questionnaires submitted to the patients included in the study were answered by the patients, the symptoms and findings of the Temporomandibular Disorders were evaluated according to the Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders (DC/TMD) by clinical examination. Results: Of the 110 patients included in our study, 77 were female and 33 were male, with a mean age of 32.2±11.6 years. The number of patients who applied to us with complaints of pain were 74 (67.3%). The rate of patients who stated that they had a headache that would affect their daily life in the last 1 month was 39.4%. It was determined that 28 (25.4%) of the patients included in the study had permanent pain and 82 (74.6%) had non-permanent pain. Conclusion: When we compared the patients who applied to our faculty due to TMD according to gender, it was determined that the number of our female patients was higher than that of men. The most obvious symptoms in patients are ; pain in the preauricular region, TMJ and masticatory muscle pain, limitation or deviations during mandibular movement, and TMJ sounds during function. Assuming that the etiology of TMD is multifactorial, more research is needed to prevent the development of TMD and to reveal the risk factors and to determine the effectiveness of treatment methods.