Şirince kiliseleri
Sirince churches
  1. Tez No: 699032
  2. Yazar: MERVE ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BEKSAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bizans, Şirince, Kilise, İzmir, Batı Anadolu, Byzantium, Şirince, Church, İzmir, Western Anatolia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Şirince, 19. Yüzyılda Osmanlı yönetimi altında olan Ortodoks Hristiyanların yaşadığı eski bir Rum köyüdür. St. Jean Bazilikası, Meryem Ana Evi, Efes'e yakınlığından dolayı Şirince'nin tarihi ve konumu önemli hale gelmiştir. 20. Yüzyıla kadar bu küçük köy yerleşiminin isminde pek çok değişikliğe gidilmiş ve daha sonra köyün isminde Şirince olarak karar kılınmıştır. Şirince'nin doğanın içinde konumlanması, tarlalarının ve bahçelerinin verimliliğinden dolayı dışarıya ihtiyaç duymadan günümüze kadar özgün bir şekilde gelmesi, çarpık kentleşme ve modern endüstrinin buraya uğramasını engellemiştir. Uzaktan bakıldığı zaman tablo gibi duran Şirince'nin küçük dükkanları, şarap mahzenleri, katmanlı evleri ve dar sokaklarının yanı sıra Rumlardan kalma kiliselerin de yer alması turistler tarafından ilgi odağı haline gelmiştir. Aslında Şirince'de üç kilise yer almaktaydı ama günümüzde biri kaybolmuştur. Bu dönemde küçük bir köy yerleşimi olmasına rağmen bu kiliselerin varlığı yaşayan halkın dinlerine bağlılığını göstermektedir. Kilise içinde yer alan süslemeler Selçuk ve çevresindeki kiliseler ile karşılaştırdığımız zaman son derece özgündür. Mübadeleden sonra Şirince, Türk yerleşimi olmuş ve kiliselerin birinin işlevi değiştirilmiştir. Zaman içinde yapılar insan ve doğal tahribata uğramış ve bu yüzden gerekli restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Kiliselerin şu anki durumuna baktığımız zaman tekrardan kurtarma çalışması yapılması gerekmektedir. Günümüzde artık mahalle olan Şirince yerleşimi geçiminin büyük birçoğunu turizmden sağlamaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Şirince is an old Greek village inhabited by Orthodox Christians, which was under Ottoman rule in the 19th century. The history and location of Şirince have become important because of its proximity to St. Jean's Basilica, the House of Virgin Mary, and Ephesus. Until the 20th century, many changes were made in the name of this small village settlement and then the name of the village was decided as Şirince. The fact that Şirince is located in nature and that its fields and gardens come to the present day in a unique way without the need for outside due to the productivity of has prevented unplanned urbanization and modern industry from visiting here. Şirince, which looks like a painting when viewed from afar, has become the center of attention for tourists, with its small shops, wine cellars, tiered houses, and narrow streets, as well as churches from the Greeks. Actually, there were three churches in Şirince, but today one of them has been lost. Although there was a small village settlement in this period, the existence of these churches shows the devotion of the living people to their religion. When we compare the decorations in the church with the churches in Selçuk and its surroundings, they are extremely original. After the population exchange, Şirince became a Turkish settlement and the function of one of the churches was changed. Over time, the structures have suffered human and natural damage and therefore necessary restoration works have been carried out. When we look at the current situation of the churches, there should be a rescue effort again. The settlement of Şirince, which is now a neighborhood, continues to earn most of its livelihood from tourism.