Sokak fotoğrafçılığının grafik tasarım öğeleri bağlamında incelenmesi
Analyzing street photography in the contex of graphic design elements
- Tez No: 699039
- Danışmanlar: PROF. GÜLER ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Grafik Tasarım Öğeleri, Fotoğraf, Sokak Fotoğrafçılığı, Graphic Design, Graphic Design Elements, Photography, Street Photography
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Teknolojinin özellikle son yıllardaki hızlı gelişimi, pek çok teknik ekipmanın ulaşılabilir fiyatlarla tüketiciyle buluşabiliyor olması, cep telefonlarının dahi çok yüksek kalitede kameralara sahip olması pek çok kişinin fotoğraf sanatına ilgi duymasına ve böylelikle çok daha yoğun bir fotoğraf üretiminin başlayıp, geniş kitlelere yayılmasına sebep olmuştur. Kamuya açık alanlar, yani sokaklar ise - set / stüdyo kiralama ihtiyacı olmaksızın - herkes tarafından erişilebilir olduğundan, fotoğraf sanatının bir dalı olan Sokak Fotoğrafçılığı'nın yaygınlığı ve popülaritesi de buna bağlı olarak hızla artmıştır. Ekipmanlar bu kadar kolay ulaşılabilir durumdayken, içinde herhangi bir kurgu barındırmayan, devamlı hareket halinde olup değişen, devinen, kısacası son derece spontan bir“çalışma alanı”olup, herkesin kullanımına açık olan sokaklarda, temel prensibi“doğru an'ı yakalamak”olan bir sokak fotoğrafını, bir diğer sokak fotoğrafından daha iyi / doğru / özel / dikkat çekici kılan unsurlar nelerdir? Bir daha tekrarı olmayacak o eşsiz anı yakalarken aynı zamanda doğru teknik kullanımdan ve estetikten ödün vermemek mümkün müdür? Gerek sanat ve tasarımda, gerekse hayatın her alanında; algıyı istenen / hedeflenen şekilde olumlu etkilemek / yönlendirmek ve konu ne olursa olsun iyiye ve doğruya ulaşmak için düzenlenmiş kurallar / prensipler bulunmaktadır. Grafik Tasarım disiplini özelinde, başarılı görsel sonuca ulaşabilmek adına; Çizgi, Nokta, Renk, Doku, Yön, Boşluk / Doluluk, Işık /Gölge, Ritim, Hareket gibi, doğru kullanıldığında tasarımı ve görsel algıyı olumlu yönde etkileyen / yönlendiren Grafik Tasarım Öğelerinden faydalanılmaktadır. Bu çalışmada; serbest, değişken, dinamik ve çoğunlukla kontrolsüz bir çalışma alanına sahip olan sokak fotoğrafçılığında, grafik tasarım öğelerinden faydalanarak nasıl estetik ve teknik düzeyde kontrol sağlanabileceği ve bu öğelerin varlığı sayesinde; üretilen sokak fotoğrafının an'ı yakalarken, aynı zamanda görsel kaliteyi hangi yönlerde ve ne şekilde olumlu etkileyip ekstra değer katacağı ve başarılı bir sokak fotoğrafı üretmeye olan etkisi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Due to the rapid development of technology, especially in recent years, the availability of many affordable consumer electronics, and the fact that even mobile phones have very high quality cameras have made many people interested in the art of photography, thus producing a much larger amount of photographs and spreading them to large masses. Since public areas are accessible to everyone without the need for studio rental, the prevalence and popularity of street photography, which is a branch of photography, has increased rapidly. While the equipment is so easily accessible, in a highly spontaneous work area, in other words the streets are open to everyone - non-fictional, constantly changing and moving - what makes a street photo, whose basic principle is to capture the right moment, better, special and more remarkable than another street photo? Is it possible not to compromise on the correct technical use and aesthetics while capturing that unique moment that will never be repeated? Both in art and design, and in many areas of life, there are rules designed to positively affect / direct the perception in the desired / targeted way and to reach the good and the right regardless of the subject. In the graphic design discipline, in order to achieve a successful visual result, graphic design elements -such as line, point, color, texture, form, shape, direction, space, fullness, light, shadow, rhythm- that affect the design and visual perception positively are used. In this study, it will be examined how to achieve control at aesthetic and technical level by using graphic design elements and thanks to the presence of these elements, the produced street photography will capture the moment while at the same time positively affecting the visual quality in what directions and how it will add extra value in street photography, that is free, variable, dynamic and has a mostly uncontrolled field of study.