Çaycuma Devlet Hastanesinde yatış süresince takip edilen hastalarda diyabetin bakteriüri oluşumuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of diabetes on the formation of bacteriuria in the patients followed during the lasting in Çaycuma State Hospital
  1. Tez No: 699099
  2. Yazar: SEDA KİREÇDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SARHAN SAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, İç Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Enfeksiyon, Bakteriyel Enfeksiyonlar, Diabetes, Infection, Bacterial Infection
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyon Kontrolü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Amaç: Günümüzde giderek yaygınlaşan diyabet hastalığında sık görülen enfeksiyonlardan biri olan üriner sistem enfeksiyonu kan şekeri regülasyonunu bozmakta, tedavi sürecini uzatmakta ve zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada dünyada prevelansı giderek yaygınlaşmakta olan diyabet hastalığında oluşan üriner sistem enfeksiyonlarının incelenerek analiz edilen etken nedenler doğrultusunda tanı ve tedaviye yön vermesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; diyabet hastalarında sık görülen enfeksiyon olarak tanımlanmış olan üriner sistem enfeksiyonları hastanede yatış durumları ile ilişkilendirilerek araştırılmış, diyabet hastaları bakteriüri açısından değerlendirilmiş ve üreme analizi yapılmıştır. IBM (International Business Machines) SPSS Statistical for the Social Sciences) Statistics 22 programı ile bulgular elde edilmiştir. Bulgular: 01.01. 2015 - 31.12.2019 tarih aralığında yatışı yapılan bütün hastaların gerekli verileri tarandığında; 26.923 hastanın kan glukoz, 5.850 hastanın idrar kültürü, 1.002 hastanın kan kültürü, 3.270 hastanın hba1c sonucu elde edilmiştir. Çalışmaya dahil edilecek hastalar, aynı hastaya ait gerekli tetkiklerin aynı tarihli yatışlarında olmak şartıyla listelenmiştir. Toplamda 95 hasta gerekli kriterleri sağlamaktadır. Verileri analiz edilen bu hastalarda oluşan üremeler ve üreyen bakteri cinsi incelenmiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda kan glukoz sonucu ile idrar kültüründe üreme olması arasında ve hastanede yatış süresi ile idrar kültüründe üreme olması arasında anlamlı bir bağımlılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Urinary system infection, which is one of the most common infections in diabetes, which is becoming more and more common nowadays, disrupts blood sugar regulation, prolongs and complicates the treatment process. In this study, it is aimed to guide the diagnosis and treatment in line with the causative factors analyzed by examining the urinary system infections in diabetes, the prevalence of which is getting more and more widespread in the world. Materials and Methods: In this study; Urinary system infections, which are defined as common infections in diabetes patients, were investigated by associating them with hospitalization status, diabetic patients were evaluated in terms of bacteriuria, and a reproductive analysis was performed. Findings were obtained with the IBM (International Business Machines) SPSS (Statistical for the Social Sciences) Statistics 22 program. Results: When the necessary data of all patients hospitalized between 01.01. 2015 and 31.12.2019 are scanned; Blood glucose of 26.923 patients, urine culture of 5.850 patients, blood culture of 1.002 patients, hba1c results of 3.270 patients were obtained. The patients to be included in the study are listed on the condition that the necessary examinations of the same patient are on the same date of hospitalization. A total of 95 patients meet the necessary criteria. The growth and bacterial species in these patients whose data were analyzed were examined. Conclusion: As a result of our study, a significant dependence was found between the blood glucose result and the presence of growth in the urine culture, and between the length of hospital stay and the presence of growth in the urine culture.