Davranışsal finansta dürtme ve zihinsel muhasebe kullanılarak tasarrufları artırmaya yönelik model önerisi: Kavanoz yöntemi
  1. Tez No: 699120
  2. Yazar: MEHMET YAŞAMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Zihinsel Muhasebe, Dürtme, Kavanoz Modeli, Behavioral Finance, Mental Accounting, Nudge, Jar Model
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsanların aldıkları kararlarda her koşulda, rasyonel olduğu yönündeki anlayış olan geleneksel finans teorilerine eleştirel yaklaşımlar ve bilimsel çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Bununla birlikte, bireylerin davranışları son zamanlarda ortaya çıkan“Davranışsal Finans”kavramıyla birlikte daha detaylı şekilde incelenmeye başlanmıştır. Davranışsal finans, rasyonelliğin olmadığı durumlarda bireylerin kararlarını etkileyen, psikolojik etkenleri inceleyen bir alan olarak tanımlanmaktadır. Çalışmada üzerinde durulan Kavanoz Modeli kavramı ise, Davranışsal Finansta Dürtme ve Zihinsel Muhasebe kullanılarak tasarrufları artırmaya yönelik bir model önerisi olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmada, Davranışsal Finans kavramının ortaya çıkışı, amaçları, davranışsal finans alanında kullanılan başlıca kavramlar üzerine açıklamalar yapılmıştır. Ardından, ağırlık olarak beyaz yaka çalışanı olan bireylerin tasarruflarını değerlendirmesindeki finansal karar süreçlerinde yaşadıkları davranışsal eğilimleri ortaya çıkarmak amacıyla anket yöntemi uygulanmıştır. Yapılan ampirik analizin bulgularına göre, anket gurubunda yer alan hedef kitlenin önerilen kavanoz modeline uygun olarak anlamlı biçimde örtüşen davranışsal finans teorilerine paralel yönde eğilimler gösterdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Critical approaches and scientific studies to traditional finance theories, which are the understanding that people are rational in their decisions, are increasing day by day. However, the behavior of individuals has begun to be examined in more detail with the concept of“Behavioral Finance”that has emerged recently. Behavioral finance is defined as a field that examines the psychological factors that affect the decisions of individuals in the absence of rationality. The concept of the Jar Model, which is emphasized in the study, is expressed as a model proposal to increase savings by using Nudge and Mental Accounting in Behavioral Finance. In this study, the emergence of the concept of Behavioral Finance, its aims, and the main concepts used in the field of behavioral finance are explained. Then, the survey method was applied in order to reveal the behavioral tendencies experienced by the individuals, who are predominantly white-collar employees, in the financial decision processes of evaluating their savings. According to the findings of the empirical analysis, it was observed that the target audience in the survey group showed a trend in parallel with the behavioral finance theories that overlapped significantly in accordance with the proposed jar model.