Tanı anında metastatik olan mide kanseri hastalarının demografik verilerinin ve klinik özelliklerin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of demographic data and clinical properties of stomach cancer patients whom metastatic at time of diagnosis
  1. Tez No: 699188
  2. Yazar: HACER GÖZDE GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HARPUTLUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: metastatik mide kanseri, demografik veriler, cerb B2, Metastatic gastric cancer, demographic data, Cerb B2
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada; tanı anında metastatik olan mide kanseri hastalarının demografik verileri ve klinik özelliklerinin retrospektif olarak incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 01.01.2010-31.12.2019 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı'nda mide kanseri tanısı ile takip edilen hastaların verileri incelendi. Lenfoma, gastrointestinal stromal tümör ve nöroendokrin tümör (NET) tanılı hastalar çalışma dışı tutuldu. Tanı anında metastatik olan ve patoloji preparatları merkezimizde mevcut olan 154 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya dahil edilen 154 hastada yaş, cinsiyet, ilk metastaz yeri , histolojik tip, tümör evresi, lenfovasküler ve perinöral invazyon varlığı, tutulan lenf nodu sayısı, patolojik tipi, diferansiyasyon derecesi, Cerb B2 pozitifliği, beyin metastazı varlığı, tanı anında bakılan hemogram ve biyokimya değerleri, uygulanan tedavi yöntemleri verileri değerlendirildi. Bulgular ve Sonuç: Hastaların %74,7'si (n=115) erkek, %25,3'ü (n=39) kadın idi. Hastaların ortanca yaşı 68 (min:18, max:97) idi. Erkek ve kadınların ortanca yaşları benzerdi (67 vs 69 p=0.688). Hastaların tanı aldığında bakılan ortalama hemoglobin değeri 11,6 gr/dl, ortalama LDH değeri 236,5 ıu/l, ortalama albümin değeri 3,2 gr/dl idi. Tümör yerleşimi en sık proksimal bölgede idi (%57,8). En sık görülen histolojik alt tipi intestinal idi (%59,5). Vakaların %42,8'i (n=27) grade 4, %36,6'sı (n=23) grade 3'tü. Vakaların %42,5'i az, %23,4'ü orta, %23'ü iyi diferansiye idi. Vakaların, %4,3'ünde cerb B2 reseptör pozitifliği mevcuttu. Vakaların %95'inde lenfovasküler, %88'inde perinöral invazyon vardı. İlk metastaz yeri, vakaların %63,6'sında karaciğer, %24,7'sinde periton, %5,8'inde akciğer, %2,6'sında over, %1,9'unda kemik, %1,3'ünde de diyafragmadır. Tüm vakalar için ortanca sağ kalım süresi 8 ay, ortanca izlem süresi ise 8,1 ay olarak hesaplanmıştır. Düşük serum albümin düzeyi (250 ıu/l) ve anemi (Hb250 ıu/l) ile istatistiksel anlamlı olarak azalmaktadır, p değerleri sırasıyla 0.05 ve 0.03'tür. Anemi ile anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.06).
Özet (Çeviri)
Purpose:. On this study; It was aimed to examine the demographic properties and clinical features of stomach cancer patients who was metastatic at time of diagnosis retrospectively. Material and Method: In this study, the data of patients who were followed up with the diagnosis of stomach cancer in Inonu University Medical Faculty Medical Oncology Department between 01.01.2010-31.12.2019 were examined. Patients diagnosed with lymphoma, gastrointestinal stromal tumor and neuroendocrine tumor (NET) were excluded from the study. Totally 154 patients who were metastatic at the time of diagnosis and whose pathology preparations were available in our center were included in the study. Age, gender, first place of metastasis, histological type, tumor stage, lymphovascular and perineural invasion presence, number of invaded lymph nodes , pathological type, degree of differentiation, cerb B2 positivity, presence of brain metastasis, hemogram and biochemistry values at the time of diagnosis and the treatment methods applied were evaluated in 154 patients included in the study. Results and Conclusion: Totally 74.7% (n = 115) of the patients were male and 25.3% (n = 39) were female. The median age of the patients was 68 (min: 18, max: 97). The median age of men and women was similar (67 vs 69 p = 0.688). The mean hemoglobin value was 11.6 g/dl, the average LDH value was 236.5 ıu/l, and the mean albumin value was 3.2 g/dl at time of diagnosis. The most common tumor location was at the proximal region (57.8%). The most common histological subtype was intestinal (59.5%). Totally 42.8% (n = 27) of the cases were grade 4, 36.6% (n = 23) of grade 3. Totally 42.5% of the cases were low, 23.4% were moderate, 23% were well differentiated. Cerb B2 receptor positivity was present in 4.3% of the cases. 95% of cases had lymphovascular and 88% had perineural invasion. The first place of metastasis is liver in 63.6% of cases, peritoneum in 24.7%, lung in 5.8%, ovaries in 2.6%, bone in 1.9%, diaphragm in 1.3% of cases. The median survival time for all cases was calculated as 8 months and median follow-up time was 8.1 months. With low serum albumin level ( 250 ıu/l) and anemia (Hb 250 µl/l), p values are 0.05 and 0.03, respectively. There was no significant difference with anemia (p=0.06).