8. yüzyıldan günümüze minyatür sanatı tarihinin infografik gösterimi
Infographic display of the history of miniature art from the 8th century to the present
- Tez No: 699220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEHNAZ BİÇER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Minyatür, Yazma Eser, İnfografik, Miniature, Manuscripts, Infographics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 478
Özet
Hem bir sanat eseri hem de döneme ışık tutan tarihi belge niteliği taşıyan minyatürlü yazma eserler bin yılı aşkın bir süredir dünyanın çeşitli bölgelerinde, birçok uygarlık tarafından üretilmiştir. Günümüzde bu eserlerin tarihlendirilmesi, üretildiği bölgelerin tespiti, yazma eserlerin minyatürlerinin üslup özelliklerinin belirlenmesi konusundaki araştırmalar yüzyılı aşkın bir süredir devam etmektedir. Araştırmacıların özellikle son dönemlerde çoğalmasıyla bu konularda hazırlanan bilimsel araştırmaların sayıları artmakta ve daha detay konularda uzmanlaşılmaya başlandığı görülmektedir. Bu tez araştırması kapsamında mevcut bilimsel çalışmalardan yapılan derlemeler sonucunda 8. yüzyıldan günümüze kadar olan periyotta minyatür sanatının en aktif olduğu uygarlıklar seçilerek, bu eserler hazırlanan infografikler içerisinde, devletlere göre başlıklandırılarak bir araya getirilmeye çalışılmıştır. Konu kapsamına alınan devletler sırasıyla şu şekildedir; Uygurlar, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Artukulular, Yüen Hanedanlığı, İlhanlılar, Celayirliler, Şeybaniler, Delhi Sultanlığı, Dekken Sultanlığı, Babürlüler, Rajputlar, Memlükler, Muzafferîler, İncûlular, Timurlular, Akkoyunlular, Karakoyunlular, Safeviler, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti.
Özet (Çeviri)
Miniature manuscripts, which are both works of art and historical documents that shed light on the period, have been produced by many civilizations in various parts of the world for over a thousand years. Today, researches on dating these artifacts, determining the regions where they were produced, and determining the stylistic features of the miniatures of manuscripts have been going on for more than a century. With the increase of researchers especially in recent years, the number of scientific researches prepared on these subjects is increasing and it is seen that more detailed subjects have begun to be specialized. Within the scope of this thesis research, as a result of the compilations made from the existing scientific studies, the civilizations in which the miniature art was most active in the period from the 8th century to the present were selected, and these works were tried to be brought together by naming them according to the states in the infographics prepared. The states covered in the subject are as follows; Uyghurs, Great Seljuks, Anatolian Seljuks, Artuqids, Yuan Dynasty, Ilkhanids, Celayirid, Shaybani, Delhi Sultanate, Dekken Sultanate, Mughals, Rajputs, Mamluks, Muzaffarites, Incuids, Timurids, Aq Qoyunlu, Qara Qoyunlu and Turkish Republics.