Türkiye'de sanat eğitiminde akreditasyonun parametreleri
Parameters of accreditation in art education in Turkey
  1. Tez No: 699237
  2. Yazar: MELİKE YEDİKUVVET
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Eğitim, Yükseköğretim, Akreditasyon, Art, Education, Higher Education, Accreditation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
“Yüksek uygarlığın merdiveni sanattır”der Mustafa Kemal Atatürk. Sanat geçmişimize ışık tutan, geleceğimize yol gösteren bir kavramdır. Ancak maalesef ki günümüzde sanata ve sanat eğitimine gösterilen ilgi yeterli değildir. Her ne kadar 1793'te Müderrishane-i Berr-i Hümayunu'nda ilk kez resim eğitimi verilse bile 1883 Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kuruluşu ile sanat eğitimde yer bulmuştur. Buna rağmen yine de günümüz sanat eğitiminde müfredatta ayrılan süre ve sanata bakış yeterli standarda ulaşamamıştır. Bu tezde, ülkemizdeki sanat eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının, eğitim sistemlerindeki yeterliliklerini incelemek ve bu doğrultuda akreditasyon sürecinin aşamalarının analiz edilmesi hedef alınmıştır. Çalışmada müfredatın ve eğitim öğretim ile ilişkili problemlerin analizinin yanı sıra sanat eğitimi veren kurumların atölye, derslik, sergi alanı vb. fiziki yeterliliklerinin incelenmesi ve bu konudaki makale ve araştırmaların değerlendirmesi yapılacaktır. Doğru bir sanat eğitimi, donanımlı bir eğitim kurumu ve donanımlı eğitmenlerden geçmektedir. Yapılacak bu çalışmada ülkemizde ve dünyada faaliyetlerini sürdüren sanat eğitimi kurumlarının ölçme, değerlendirme, öğrenme çıktıları, yeterlilikler çerçevesinde uyumları ve fiziki olanakların değerlendirilmesi için ölçütler amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
“The ladder of high civilization is art”says Mustafa Kemal Ataturk. Art is a concept that sheds light on our past and guides our future. But unfortunately, today, the interest in art and art education is not enough. Although painting education was given for the first time in Müderrishane-i Berr-i Humayun in 1793, art education was found a place with the establishment of the Industrial-I Nefise Mektebi in 1883. Despite this, however, the time allocated in the curriculum and the view on art in today's art education have not reached a sufficient standard. In this thesis, it is aimed to examine the qualifications of higher education institutions providing art education in our country in education systems and to analyze the stages of the accreditation process in this direction. In addition to the analysis of the curriculum and problems associated with education, the study also provides workshops, classrooms, exhibition areas, etc. of institutions providing art education. examination of their physical competence and evaluation of articles and research on this subject will be done. A proper art education goes through a well-equipped educational institution and well-equipped instructors. In this study, the criteria for the measurement, evaluation, learning outcomes, adaptations within the framework of competencies and the evaluation of physical opportunities of art education institutions that continue their activities in our country and around the world are aimed.