Yönetim süreci açısından okul müdürlerinin yönetsel becerilerinin incelenmesi
An investigation on principals' administrative skills in regarding to administrative process
  1. Tez No: 699259
  2. Yazar: ALİ İHSAN YANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL TOPRAKCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim süreci döngüsü, okul müdürü, eğitim yönetimi lisansüstü eğitimi, Administrative process cycle, school principal, educational administration postgraduate education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışmanın amacı öğretmen görüşlerine göre, okul müdürlerinin yönetim süreci döngüsü ve her bir sürecin aşamalarını kullanabilme düzeyini ortaya çıkarmak ve sorun yaşanan süreci tespit etmektir. Çalışmanın diğer amaçları, eğitim yönetimi alanında lisansüstü eğitim alan okul müdürleri ile almayan okul müdürlerinin yönetim süreci döngüsünü kullanabilme düzeyleri arasında bir fark olup olmadığını belirlemek ve okul müdürlüğü kıdemi ile çalışılan okul türünün yönetim süreci döngüsünü kullanabilme düzeyinde bir farka yol açıp açmadığını incelemektir. Betimsel tarama türündeki nicel araştırmanın örneklemi, ölçüt örneklem yoluyla İzmir ilindeki 33 okuldan seçilen 729 öğretmenden oluşmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmış, 4'lü Likert tipte, sekiz boyutlu, iç tutarlık katsayısı her boyutta 0.91'in üzerinde olan, örnek olaylar içeren 73 maddeli“Yönetim Süreci Döngüsü ve Öğelerini Kullanabilme Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler ortalama, t-testi, Welch ve ANOVA testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, okul müdürlerinin yönetim süreci döngüsünü kullanabilme puanlarının yeterli düzeyde olduğu, eğitim yönetimi alanında lisansüstü eğitimi alan müdürlerle eğitim yönetimi alanında lisansüstü eğitimi almayan okul müdürlerinin yönetim süreci döngüsünü kullanabilme puanları arasında eğitim yönetimi lisansüstü eğitimi alanlar lehine anlamlı bir fark olduğu ve okul müdürlüğünde az kıdeme sahip olan müdürlerin (1-5 yıl) yönetim süreci döngüsünü kullanabilme puanlarının daha düşük olduğu, 6-11 yıl arası yöneticilik kıdemine sahip olan müdürlerin en yüksek puanlara sahip olduğu, çalışılan okul türünün yönetim süreci döngüsünü kullanabilme düzeyinde bir fark yaratmadığı ve sadece etkileme sürecinde lise müdürlerinin puanları ile ilkokul müdürlerinin puanları arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out the level of school principals' ability to use the administrative process cycle and its stages and to determine the process which school principals have problems. To define whether there is a difference between using administrative process scores of school principals according to having postgraduate degree of educational administration, seniority of school principals and the type of school they work at is another aim of the study. The sample of descriptive survey type research consists of 729 teachers from 33 schools in İzmir. As a data collection tool,“The Scale of Using Administrative Process Cycle and Its Elements”was used. The data were analyzed using mean, t-test, Welch and ANOVA tests. As a result, it was found out that school principals' score of using the administrative process cycle is at adequate level. There is a significant difference between the scores of school principals according to having postgraduate education of educational administration, in favor of those who had postgraduate degree in educational administration. The principals with 1-5 years seniority in the school management have lower scores of using the administrative process cycle. The principals with 6-11 years seniority have the highest scores of using the administrative process. The type of school worked does not make a meaningful difference in the scores of using the administrative process cycle. Only for the influencing process, the high school principals have higher scores than the primary school principals.