Yunus Emre Divanı'nda kılınış ve görünüş
Manner of action and aspect in the Divan of Yunus Emre
- Tez No: 699318
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kılınış, Görünüş, Fiil, Zaman, Yunus Emre, Eski Anadolu Türkçesi, Manner of Action, Aspect, Verb, Tense, Yunus Emre, Old Anatolian Turkish
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 804
Özet
Türkoloji araştırmalarında kılınış ve görünüş konuları çok fazla işlenmemiştir. Kılınış konusuna zaman zaman görünüş konusu içinde yer verilmiştir. Ancak kılınış, fiillerin kök veya gövde biçimleriyle ilgilidir. Her fiilin bir gerçekleşme zamanı vardır. Bu gerçekleşme zamanı içinde olayın bir sınırı aşıp aşmadığı fiilin kılınış türünü belirlemektedir. Bazı fiiller sondaki veya baştaki sınırı aşarken, bazı fiiller ise herhangi bir sınır aşmaya gerek duymamaktadır. Görünüş konusu ise fiillerin zaman ekleri olarak adlandırılan eklerle çekimlenmiş hâlleriyle ilgilidir. Bazı araştırmalarda zaman kaymaları görünüş olarak ifade edilse de bu durum aslında eklerin diğer fonksiyonlarını göstermektedir. Fiillerin aldığı eklere göre bitmişlik, bitmemişlik veya sürme durumlarını göstermelerine görünüş adı verilmektedir. Yani, görünüş konuşucuyla bağlıdır. Dolayısıyla kılınış nesnel, görünüş özneldir. Bu çalışmada Eski Anadolu Türkçesi dönemi eseri olan Yunus Emre Divanı'nda fiiller kılınış ve görünüş bakımından incelenip türlerine göre sınıflandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
In Turcology researchers, the subjects of manner of action and aspect have not been discussed much. The subject of manner of action has been included in the aspect topic from time to time. However, manner of action is related with the root or body forms of the verbs. Every verb has a time to happen. Whether the event exceeds a limit determines the type of manner of action of the verb in this time to happen. Although some verbs cross the boundary wich in the ending or in the beginning, some verbs don't require any border crossing. The subject of aspect is related with the condition of verbs that finited with additions called tense suffixes. Although time shifts are expressed as aspect in some researchers, this situation actually shows the other functions of the suffixes. It is called aspect when the verbs show perfect, atelic or durative situation according to the attachments they take. It means the aspect is connected with the speaker. Hence, manner of action is objective, aspect is subjective. In this study, verbs in the Divan of Yunus Emre, a work of Old Anatolian Turkish period, will be examined in terms of manner of action and aspect and classified according to their types.