Pers İmparatorluğu döneminde İran'da dinsel inançlar
Religious beliefs in Iran during the Persian Empire
  1. Tez No: 699375
  2. Yazar: FATMA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Zerdüştlük, Persler, Ahura Mazda, Mithra, Anahita, Zoroastrianism, Persians, Ahura Mazda, Mithra, Anahita
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışmamız da Pers İmparatorluğu'nun dini yapısı ele alınmıştır. Zerdüşt, İran halkının eski inanışları (Aryan dinleri) ve Mazdacılık üzerine bir din kurmuştur. Zerdüşt, İran halkının dini yapısı üzerinde radikal bir değişiklik yapmamıştır. İlk zamanlar politeist olan İran panteonu Zerdüşt'ün reformu ile birlikte tek tanrılı (Ahura Mazda) bir din halini almıştır. Daha sonraları bu din Pers İmparatorluğu'nun resmi dini olmuştur. Kralların yazıtlarında sık sık Ahura Mazda ifadesi geçmektedir. Krallar Ahura Mazda'nın meşru gücünü kullanmışlardır. Son dönem Pers kralları yazıtlarında eski tanrıları olan Mithra ve Anahita'ya da yer vermiştir. Tek tanrılı bir panteon olan İran panteonu zamanla yine politeist bir hâl almıştır.
Özet (Çeviri)
Our study also discussed the religious structure of the Persian Empire. Zoroastrian established a religion based on the ancient beliefs of the Iranian people (Aryan religions) and Mazdarianism. Zoroastrians did not make any radical changes to the religious structure of the Iranian people. The Persian Pantheon, which was polytheist at first, became a monotheistic (Ahura Mazda) religion with the reform of Zoroastrianism. Later, this religion became the official religion of the Persian Empire. The phrase Ahura Mazda is frequently mentioned in the inscriptions of Kings. The Kings used the legitimate power of Ahura Mazda. The Persian kings of the last period also included their ancient gods, Mithra and Anahita, in their inscriptions. The Persian Pantheon, a monotheistic pantheon, has become a politeist again over time.