Impact of green marketing on consumer purchase behavior and customer satisfaction in İstanbul
İstanbul'da yeşil pazarlamanın tüketici satın alma davranışı ve müşteri memnuniyeti üzerine etkisi
- Tez No: 699374
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Pazarlama, Tüketici Satın Alma Davranışı, Müşteri Memnuniyeti, Green Marketing, Consumer Purchase Behavior, Customer Satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yeşil pazarlama, tüketicilerin emtialara sürdürülebilir yaklaşıma olan yoğun ilgisi ve artan çevresel kaygı düzeyinin bir sonucu olarak son zamanlarda iş ve pazarlama alanında ortaya çıkmıştır. Tüketicilerin yeşil pazarlama faaliyetleriyle ilgili satın alma davranışlarının doğası çok sayıda araştırmacı tarafından incelenmiş ve yeşil pazarlamanın müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisi de geniş çapta tartışılmıştır. İstanbul'da yeşil pazarlamanın tüketici satın alma davranışı üzerindeki etkisini incelemek için birçok araştırma yapılmasına rağmen, bu şehirde yeşil pazarlamanın müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisini ölçmek için herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada, yeşil pazarlamanın İstanbul'daki tüketici satın alma davranışı ve müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisinin kapsamını analiz ederek bu iki eğilime bütünsel bir yaklaşım kullandık. Nisan 2021'den Mayıs 2021'e kadar bir aylık dönemde İstanbul nüfusu arasında popüler olan sosyal medyadaki çeşitli gruplardan toplanan 400 katılımcının verilerini analiz ettik. İstatistikler SPSS programı kullanılarak analiz edildi ve sonuçlar ana hatlarıyla açıklandı. çizelgelerin yanı sıra diyagramların yardımı. Araştırmanın bulguları, yeşil pazarlama araçlarının İstanbul'da hem tüketici satın alma davranışı hem de müşteri memnuniyet düzeyi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu keşfetti. Ayrıca araştırma yardımıyla, katılımcıların demografik özellikleri ile satın alma davranışları ve memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişki belirlenmiştir. Ayrıca, çalışma yeşil pazarlama araçlarının pratik uygulamalarını tartışmakta ve gelecekteki araştırmalar için önerileri vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Green marketing has recently appeared in business and marketing field as a result of consumers` intense interest in sustainable approach to commodities and increased level of environmental concern. Nature of consumers` purchase behavior as well as customer satisfaction related to activities of green marketing has been studied by quite a great number of researchers. Despite the fact that a number of researches have been conducted to study the impact of green marketing on consumer purchase behavior in Istanbul, no work has been done to measure the impact of green marketing on customer satisfaction in this city. In this study we used a holistic approach to these two trends by analyzing the extent of influence of green marketing on consumer purchase behavior and customer satisfaction in Istanbul. We analyzed 400 respondents` data collected from various groups in social media which are popular among the population of Istanbul in the period of a month from April 2021 till May 2021. Statistics were analyzed by the usage of SPSS program and the results were outlined with the help of charts as well as diagrams. Findings of the research discovered that green marketing tools have a significant impact on both consumer purchase behavior and customer satisfaction level in Istanbul. Furthermore, with the help of the study the relationship between demographical traits of respondents and their purchase behavior as well as satisfaction level was determined. Moreover, the study discusses practical implication of green marketing tools and highlights recommendations for future research.