Berlin Milli Kütüphanesi Ms. Or. Oct. 2216 numarada kayıtlı şiir mecmuası (Vr. 103a-138a) inceleme-metin ve MESTAP'a göre tasnifi
Berlin National Library Ms. Or. Oct. number 2216 registered poetry mecmua (V. 103a-138a) examination-text and classification according to MESTAP
- Tez No: 699379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMRAN AY SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Seyyid Şerîfî, Mecmua, Divan, İnceleme, Şiir, MESTAP, Seyyid Şerifi, Anthology, Divan, Analysis, Poetry, MESTAP
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 484
Özet
Berlin Milli Kütüphanesi Ms. Orient, Oct. 2216 numarada kayıtlı şiir mecmuası 138 varaktan müteşekkil olup derleyeni/ müstensihi Seyyid Muhammed/ Mehmed Şerîfî'dir. Çalışmamız, bu mecmuanın 103a varağından 138a varağına kadar olan bölümün çevriyazıya aktarılmış metninden, metnin incelenmesinden ve MESTAP'a göre tasnifinden meydana gelmektedir. Çalışmanın giriş bölümünde mecmualar hakkında genel bilgiler verildikten sonra çalışma üç ana bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde metnin incelenmesi, ikinci bölümde çevriyazıya aktarılmış metinin ve üçüncü bölümde MESTAP tablosuna yer verilmiştir. Mecmuanın 103a-138a sayfaları arasında 16. 17. ve 18. yüzyıllarda yaşamış şairlere ait 304 şiir yer almaktadır. Metinde 63 şaire ait 178 şiire çeşitli kaynaklardan ulaşılmış ve şiirler karşılaştırılarak tenkitli metin oluşturulmuştur. Herhangi bir kaynakta ulaşılamayan 126 şiir araştırılan kaynaklarıyla beraber tablo şeklinde verilmiştir. Mecmuada bulunan şiirler MESTAP'a göre tasnif edilerek metin kısmının sonuna eklenmiştir. Çalışma; sonuç, kaynaklar, el yazmasının tıpkıbasımı bölümleri eklenerek tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Berlin National Library Ms. Orient, Oct. the poetry anthology registered at 2216 consists of 138 leaves and its compiler/writer is Seyyid Muhammed/ Mehmed Şerifi. Our study consists of the transcribed text of the section from 103a to 138a of this anthology, the analysis of the text and its classification according to MESTAP. After giving general information about the journals in the introduction part of the study, the study is divided into three main parts. In the first part, the analysis of the text, in the second part the transcribed text and the MESTAP table in the third part are included. Between pages 103a-138a of the journal, there are 304 poems belonging to poets who lived in the 16th, 17th and 18th centuries. In the text, 178 poems belonging to 63 poets were reached from various sources and a critical text was created by comparing the poems. 126 poems, which could not be reached in any source, are given in the form of a table together with their sources. The poems found in the journal were classified according to MESTAP and added to the end of the text. Study; the result, references, facsimile sections of the manuscript were added.