Berlin milli kütüphanesi ms.or.oct 2216 numarada kayıtlı şiir mecmuası ( 36a-70b ) (inceleme-metin-nesre çeviri ve mestap'a göre tasnifi)
Berlin national library, ms.or. oct, registered no: 2216 poetry mecmua (36a-70b) (review-text-string translation and Berlin national library, ms.or. october, registered no: 2216 poetry mechanic (36a-70b) (review-text-string translation and classification according to mestap) according to Mestap)
  1. Tez No: 699381
  2. Yazar: GÜLLÜ KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMRAN AY SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Berlin Milli Kütüphane, Şerîfî Efendi, Divan, Şiir, Şair, Journal, Berlin National Library, Şerîfî Efendi, Divan, Poem, Poet
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 425
Özet
Bu çalışmada, Berlin Milli Kütüphanesi Ms.Or.Oct 2216 numarada kayıtlı mecmuanın 36a-70b sayfaları arasındaki şiirlerin, transkripsiyonlu metni, nesre çevirisi, şekil ve muhteva bakımından incelemesi yapılarak ortaya konulmuştur. Mecmua toplam 138 varaktan oluşmaktadır ve derleyeni Şerîfî Efendi'dir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmıdır. Mecmuanın tanımı ve tarihçesi, mecmuaların tasnifi, Klasik Türk edebiyatındaki yeri ve önemi hakkında genel bilgiler yer almaktadır. İkinci bölüm de mecmuanın nüsha tavsifiyle başlayıp, şekil bakımından; vezin tablosu, muhteva bakımından; şair tablosu, şairlerin biyografileri ve eserleri hakkında kısa bilgiler, nazire şiirler, atasözleri, deyimler, karşılaşılan problemler, mecmua ile divanların karşılaştırılması ve son olarak sahaya katkıları hususuyla son bulmuştur. Üçüncü bölüm olan metin kısmında ise eserin transkripsiyonlu metni, nesre çevirisi ve MESTAP'a göre tasnifine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the poems between the pages 36a-70b of the journal recorded in the number Ms.Or.Oct 2216 in Berlin National Library was produced by being examined in terms of transcribed text, prose translation, form and content. The Journal consists of a total of 138 leaflets and its compiler is the Şerîfî Efendi. Our study consists of three main parts. The first part is the introductory part. There is general information about the description and history of the journal, classification of the journals, the place and importance in the Classical Turkish Literature. The second part starts with the description of the copy of the journal, in terms of shape; meter table, in terms of content; poet table, brief information about poets' biographies and works, nazîre poems, proverbs, idioms, problems encountered, comparison of journals and divans and finally their contributions to the field were examined. The third part consists of the transcribed text of the work, prose translation and classification according to the MESTAP.