Berlin Milli Kütüphanesi MS.OR.OCT 2216 numarada kayıtlı şiir mecmuası (71a-102b) inceleme-metin-nesre çeviri ve MESTAP'a göre tasnifi
Berlin National Library, registered poetry mecmua MS.OR.OCT 2216 with number (71a-102b) investigation-text-nesre translation and classification according to MESTAP
  1. Tez No: 687105
  2. Yazar: NURDAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMRAN AY SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Berlin Milli Kütüphane, Divan, Şiir, Şair, Magazine, Berlin National Library, Divan, Poem, Poet
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
Bu çalışmada Berlin Milli Kütüphanesi'nde bulunan MS.OR.OCT.2216 numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni sunulup nesre çevirisi yapılmıştır. Tamamı 138 varak olan mecmuanın, çalışılan 71a-102b varaklarında toplam 246 şiir yer almaktadır. Bu şiirlerin hepsinin nazım şekli gazeldir. Mecmuada genel olarak 16. , 17. ve 18. yüzyıllarda yaşamış şairlerin şiirleri bulunmaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde Klasik Türk Edebiyatında mecmua ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. İnceleme bölümünde ise çalışmamızın konusu olan şiir mecmuası tavsif edilmiş ve incelenmiştir. Metin kısmında ise çalışılan varaklar arasındaki şiirlerin divanlarla karşılaştırılıp transkripsiyonlu metni ve nesre çevirisi verilmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ise sonuç ve yararlanılan kaynaklar yer almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a poetry magazine which is registered in Berlin National Library at MS.OR.OCT.2216 number translated to transcribed prose. Whole of the magazine has 138 sheets and between of 71a-102b sheets which are studied on, there are 246 poems. Whole of the poems are gazel. Generally, there are poems of the poets who had been live at 16th, 17th, 18th century in the magazine. There are generaly informations about poetry magazines in Classical Turkish Literature at the introduction section. The poetry magazine of our study's subject is analyzed and characterized at the analyze section. The poems which are between of studied sheets are compared with other divans and they are given as translated to transcribed prose at the text section. There are conclusion and referred sources at the last section of our study.