Berlin Milli Kütüphanesi MS. OR. OCT 2216 numarada kayıtlı Şiir mecmuası (2a-35b) (İnceleme-metin-nesre çeviri ve MESTAP'a göre tasnifi)
Berlin National Library, Poetry mecmua registered MS. OR. OCT 2216 with number (2a-35b) (Review-text-general translation and classification according to MESTAP)
- Tez No: 669240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMRAN AY SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Berlin Milli Kütüphanesi, Divan, Şerîfî, Mecmua (Print), Berlin National Library, Divan (Collected Poems), Şerîfî
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
Bu çalışmada Berlin Milli Kütüphanesinde Ms, Orient, Oct. 2216 numarada kayıtlı olan şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni hazırlanıp 2a-35b varakları arasında bulunan 223 gazelin günümüz Türkçesine çevirisi dipnotta verildikten sonra üzerinde incelemelerde bulunulmuştur. Berlin Milli Kütüphanesine 17. ve 18. yüzyıllarda yaşayan şairlerin şiir antolojisi diye kaydedilen mecmuadaki şiirler 16. ve 17. ve 18. yüzyıllara aittir. 138 varaklık mecmua Seyyid Muhammed Şerîfî tarafından istinsah edilmiştir. Çalışmanın başında mecmuanın tanımı ve Klasik Türk Edebiyatı açısından önemi üzerinde durulmuştur. Daha sonra çalışma konumuz olan mecmua tanıtılıp 2a-35b varakları arasında yer alan 223 şiir, yayımlanmış divanlarla karşılaştırılıp tenkitli metni oluşturulmuştur. Transkripsiyonlu metin ile birlikte nesre çevirisi verilen çalışmamızda 16. ve 17. yüzyıllarda kullanılan deyimlerin bulunduğu beyitlere yer verilmiştir. Çalışmamızın son kısmına ise yararlandığımız kaynaklar ve metnin tıpkıbasımı eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the text- a Poem Print- to be found in Berlin National Library registered Ms, Orient, Oct 2216 have been transkripted and the translations of 223 ghazels found between the leaves 2a-35b to today's Turkish affixed to the footnotes have been examined in detail. The poems in the Poem Prints recorded as the poetry anthology of poets living in the 17th and 18th centuries to the Berlin National Library, actually belong to the 16th and 17th and 18th centuries. All 138 leafs in the Poem Print were expropriated by Seyyid Muhammed Şerîfî. At the first parts of the study the definition of the Poem Print and its importance in terms of Classical Turkish Literature was emphasized. Afterwards, the study subject Poem Print- Mecmua, was introduced and 223 poems between the leaves 2a-35b compared with the other published divans and a text containing criticism on the poems was created. In our work which was coverted to prose together with the transcriptional text, the couplets with terms in the 16th and 17th centuries were used. The last part of our study consists of the sources we used and the exact printing of the text used for this study.