Mandibuler Kennedy 1 ve 2 vakalarında uygulanan implant destekli sabit protezlerde kemiğin farklı bukko-lingual açılanmasından kaynaklanan streslerin üç boyutlu sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile ...
The Effect of bucco-lingual angulation of the edentulous posterior region stress distribution in Kennedy 1 and 2 cases restored with implant supported fixed partial dentures using three dimensional finite ...
- Tez No: 69938
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY KURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Implant Destekli Sabit Protez, Posterior Dişsizlik, 3 Boyutlu Sonlu Elemanlar Stres Analizi, Bilgisayarlı Tomografi. iv
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protez Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Mandibuler Kennedy I ve II vakalarında, posterior dişsiz bölgedeki kemiğin anatomik yapısına bağlı olarak, bu bölgeye implantlar bukko-lingual olarak açılı yerleştirilmek zorunda kalınmaktadır. Bu durum, implant ve destekleyici dokularda oluşan stresleri etkilemektedir. Oluşan stres miktarındaki, yoğunlaşmasındaki ve dağılımındaki değişiklikler implant ve implant destekli protezlerin uzun dönemdeki başarısını yakından ilgilendirir. Bu çalışmanın amacı, mandibuler Kennedy I ve II vakalarında uygulanan implant destekli sabit protezlerde, kemiğin farklı bukko- lingual açılanmasından kaynaklanan stresleri, üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile araştırmaktır. Bu amaç için, kemiğin bukko-lingual açılanma değerlerinin belirlenmesinde, 2. premolar, 1., 2. ve 3. molar dişleri eksik olan Kennedy I ve II vakası olan 30 bireyin, toplam 40 dişsiz sonlanan bölgesinde bilgisayarlı tomografi filmlerinde kemiğin bukko-lingual acılanmasının ölçümleri yapıldı. Bu ön çalışmadan elde edilen değerlere bağlı kalarak 4 farklı bukko- lingual açılanmalı mandibuler Kennedy II sonlu elemanlar matematiksel model oluşturuldu. Bu modellere 3 farklı implant destekli sabit protez tasarımı uygulandı. Sonuç olarak toplam 12 adet farklı mandibuler Kennedy II matematiksel model hazırlandı. Bu modellere 400N oblik, 200N dikey ve 56N yatay kuvvetler ayrı ayrı uygulanarak 36 adet üç boyutlu sonlu elemanlar stres analiz yapıldı. Stres analizlerinin sonuçlarına göre, kemiğin bukko-lingual açılanması arttıkça, implant desteklerin servikal bölgesindeki kortikal kemiğin lingual yüzeyinde oluşan sıkışma stres değerlerinin de belirgin bir şekilde attığı kayıt edilmiştir. 5-7 ve 6-7 implant destekli protez tasarımlarında, oblik kuvvet uygulandığında bukko-lingual açılanma değeri arttıkça oluşan en büyük sıkışma stres değerlerinin, kemiğin en yüksek sıkışma dayanıklılık değerine oldukça yaklaştığı hatta geçtiği gözlenmiştir. 5-6-7 ve 5-7 implant destekli protez tasarımlarında uç desteklerin birbirlerine göre bukko-lingual açılanmaları arttıkça, oluşan streslerinde arttığı gözlenmiştir. Tüm acılanmalarda, 5-6-7 implant destekli protez tasarımında en düşük stres değerleri oluşurken, 6-7 implant destekli protez tasarımında en büyük stres değerleri kayıt edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Implants are usually placed angulated buccolingually due to the anatomy of the bone in Kennedy I and II cases. This situation may influence the stresses within the implants and the supporting tissues. Magnitude, intensity and distribution of the resulting stresses affects long term success of implants and implant supported prosthesis. The aim of the study is to determine the effect of bucco-lingual angulation of the edentulous region, on stress distribution in Kennedy I and II cases restored with implant supported fixed partial dentures, using three dimensional finite element analysis method. In order to determine the bucco-lingual angulation values of bone, measurements were done on computerized tomograms of 40 edentulous regions of 30 Kennedy I and II cases with missing second premolars, first, second and third molars. Four different bucco-lingually angulated mandibular Kennedy II mathematical finite element models were constructed depending on the values derived from this preliminary study, 3 different implant supported fixed prosthesis designs were applied to each model, resulting in 12 diffrerent mandibular Kennedy II mathematical models. Applying respectively 400N oblique, 20N vertical and 56 N horizontal forces, 36 three dimensional finite element stress analysis were performed. Results of the stress analysis indicate that compressive stress values of the lingual surface of cortical bone, specially at the cervical region of the implants, were increased significantly as the angulation of the bone increased. With the models where two implants were placed at the second premolar and second molar areas (5-7 design), and first and second molar areas (6-7 design) respectively, oblique forces produced the greatest compressive stress values. Resultant values are found to be very close to or exceeding the maximum compressive value of bone. Both for the case where three implants were placed at the area of second premolar, first molar and second molar (5-6-7 design), and the case where two implants were placed at the area of second premolar and second molar (5-7 design), as the angulation of the terminal implants increased, resultant stress values were also increased. With all the forces applied, minimum stress values were obtained with the 5-6-7 design and maximum stress values were obtained with the 6-7 design. Key WordsMmplant Supported Fixed Prosthesis, Posterior Edentulism, Three Dimensional Finite Element Stress Analysis, Computerized Tomography.