Endodontik post uygulanacak dişlerde üç farklı restoratif materyalin koronal sızıntı yönünden karşılaştırılması
Endodontic post will be applied on teeth in three different restorative materials comparing the coronal microleakage relaiton
- Tez No: 69937
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DURMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cavit, IRM, ZOE, Smear Layer, Marginal Mikrolekage
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Üç değişik geçici restoratif dolgu maddesinin; smear tabakası olan ve olmayan guruplarda; post preparasyonu boşluğunu kapatmak için kullanıldıklarında, termal siklustan sonra oluşacak pasif boya penetrasyonu şeffaflaştırma yöntemiyle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir 100 adet çürüksüz, tek köklü insan dişi kullanılmıştır.Test edilen 100 örneğin yansında smear tabakası uzaklaştınlma2ken, diğer yansında smear tabakası ise %17'lik EDTA'yı takiben %5.25'lik NaOCL solüsyonu ile uzaklaştırılmıştır. Post preparasyonundan soma post simantasyona kadar geçen sürede; post preparasyon boşluğunun, oral sıvılar, gıdalar ve mikroorganizimlerle kontamine olmaması için en uygun geçici bir restoratif materyal seçilerek bu alan kapatılmalıdır. Geçici restoratif materyalleri sadece oklüzal ve insizal kuvvetler etkilemez aynı zamanda kavitenin tek veya çok yüzlü olması yanında termal stresler de etkiler. Yapılan bir çok çalışmada termal stresler göz ardı edilmiştir. Smear tabakasının kaldırıldığı durumlarda, kaldırılmadığı durumlara göre koronal sızıntının arttığı gözlemlenmiştir. Fakat bununla birlikte gruplar genel olarak değil de kendi içlerinde incelendiğinde; ZOE esaslı dolgu maddesinde smear tabakasının kaldırılmasıyla koronalden boya sızıntısının istatiksel olarak anlamlı ölçüde arttığı gözlemlenmiştir. IRM ve Cavit geçici dolgu maddelerinde ise smear tabakasının kaldırılıp kaldırılmamasının istatiksel olarak anlamlı bir farklılığının olmadığı bulunmuştur. Fakat IRM geçici dolgu maddesinde smear tabakasının kaldırıldığı durumlarda boya sızıntısının artma yönünde büyük bir eğilim olduğu küçük bir farklılıkla istatiksel olarak anlamsız çıktığı görülmüştür. Cavit dolgu maddesinde de smear tabakası kaldırıldığında sızıntıda artma yönünde bir eğilim olduğu bulunmuştur. Yapılan çalışmada koronal sızdırmazlık açısından; termal siklustan sonra; en iyi dolgu maddesinin Cavit' in, daha sonra IRM' in en zayıf geçici dolgu maddesi olarak ZOE esaslı geçici dolgu maddesi olduğu gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Cavit, IRM, ZOE, Smear Tabakası, Kenar Sızıntısı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The three temporary restorative filling material, used for filling the post preparation with and without smear layer, the passive dye penetration which occurred after the thermocycling, is comparatively examined with the method of transperancy. 100 carius single root human teeth are used. Half of the tested hundred examples, the smear layer can not removed at the other half the smear layer is removed with the solution of 5.25 % NaOCL following 17%EDTA. During the period after the post preperation to simantation in order to prevent the contamination of post preparation space with the microorganisims, food and oral liquids, this area must be closed with the most suitable temporary restorative material chosen. Temporary restorative materials are not only affected with oclusal and mcisal strenght, but also at the same time with the cavity's one or multible faces among the thermal stresses. The thermal stresses are not considered in most of the studies done. In the cases of the removal of the smear layer in accordance with the unremoval the coronal leakage is observed. But as the groups inspected not within themselves and not generally; it is observed that the dyed leakage from coronal is increased at a meaning ful amount on statistics with removal of the smear layer on the ZOE basic base filling material. But in the case of the removal of the smear layer on the IRM temporary filling material, the dyed leakage is seen meaningless with a little difference on statistics it is found that when the smear layer is removed from the Cavit filling material there is an increased tendancy in leakage. In the study done it is observed that in the view of coronal non- leakage after the thermocyclingik, the best filling material is Cavit, then IRM and most weak filling material is ZOE.