Yetişkinlerde madde bağımlılığı ile çocukluk çağı travmaları ve bağlanma stilleri arasındaki ilişki
The relationship between substance abuse and childhood traumas and attachment styles in adults
  1. Tez No: 699388
  2. Yazar: EFE BARKIN SEYFELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde bağımlılığı, Çocukluk çağı travmaları, Bağlanma stilleri, Substance abuse, Childhood traumas, Attachment styles
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma ile madde bağımlısı yetişkin bireylerin çocukluk çağında maruz kaldıkları olumsuz tutumlar ile yine bu olumsuz tutumlar temelinde gelişen bağlanma stillerinin madde bağımlılığı davranışına olan yansımalarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Türkiye'de yaşayan 279 madde bağımlısı bireyden oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları Demografik Bilgi Formu, Alkol, Sigara ve Madde Tutulumu Tarama Testi (ASSIST), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33), Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (ÜBBSÖ) dir. Araştırmada madde bağımlısı yetişkin bireyler ile çocukluk çağı travmaları ve bağlanma stilleri kapsamında betimsel ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Demografik değişkenlere göre çocukluk çağı travma puanları ve bağlanma stilleri puanlarını karşılaştırmak için Bağımsız Gruplar T-Testi ve Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. Kruskal Wallis Testi sonrası gruplar arası fark için Pairwise Comparison Testi kullanılmıştır. Çocukluk çağı travma puanları ve bağlanma stilleri puanlarının ASSİST risk puanlarını yordama gücünü belirlemek için çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, kaygılı bağlanma ve fiziksel taciz ile sigara bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocukluk çağı travmalarından fiziksel ihmal, duygusal ihmal, cinsel taciz ile yetişkin bağlanma stilleri ve alkol bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki vardır. Çocuklukta fiziksel taciz ve ihmale, aşırı korumaya maruz kalma ile yetişkin bağlanma stilleri ve hint keneviri kökenli uyuşturucu madde bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki vardır. Yapılan çalışma sonucunda, madde bağımlısı yetişkin bireylerin çocukluk çağı olumsuz deneyimleri ile bağlanma stillerinin madde bağımlılığı davranışını yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bulunan sonuçlar literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the negative attitudes of adult substance-addicted individuals in childhood and the reflections of attachment styles developed on the basis of these negative attitudes on substance addiction behavior. The study group of the research consists of 279 substance addicted individuals living in Turkey. The data collection tools used in the research are Demographic Information Form, Alcohol, Smoking and Substance Intake Screening Test (ASSIST), Childhood Trauma Scale (CTQ-33), Three-Dimensional Attachment Styles Scale (SUBSS). In the study, a descriptive relational screening model was used within the scope of substance addicted adult individuals and childhood traumas and attachment styles. Independent Groups T-Test and Kruskal Wallis H Test were used to compare childhood trauma scores and attachment style scores according to demographic variables. Pairwise Comparison Test was used for the difference between groups after Kruskal Wallis Test. Multiple linear regression analysis was performed to determine the predictive power of childhood trauma scores and attachment styles scores on ASSIST risk scores. According to the research results, a significant relationship was found between anxious attachment and physical abuse and smoking addiction. There is a significant relationship between childhood traumas such as physical neglect, emotional neglect, sexual abuse and adult attachment styles and alcohol addiction. There is a significant relationship between childhood physical abuse and neglect, exposure to overprotection and adult attachment styles and cannabis-based drug addiction. As a result of the study, it was concluded that the childhood negative experiences and attachment styles of adult substance addicted individuals predicted substance addiction behavior. The results were discussed in the light of the literature.