An empricial research on the relationship dark personality traits and impression management of employees at small and medium companies in Riyadh – King Saudi Arabia
Riyad Suudi Arabistan küçük ve orta ölçekli işletmelerin çalışanlarının karanlık kişilik özellikleri ve izlenim yönetimi arasındaki ilişkiler üzerine ampirik bir araştırma
  1. Tez No: 699419
  2. Yazar: RAED KAMHIA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Makyavelizm, Narsizm, Psikopati, İltifat, Bekleyiş, Örnek olma, Kendini pazarlama, Machiavellianism, Narcissism, Psychopathy, Ingratiation, Supplication, Exemplification, and Self-promotion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, makyavelizm, narsizm ve psikopati gibi karanlık kişilik özellikleri üzerine geniş kapsamlı literatür araştırması yapılmış ve iltifat, bekleyiş (yalvarış), örnek olma ve kendini pazarlama gibi izlenim yönetimi biçimleri ile arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu kapsam, karanlık kişilik özellikleri ve izlenim yönetimi arasındaki bağlantıları ortaya koymak amacıyla Riyad Suudi Arabistan'da yerleşik küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışan işgörenlere bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, çalışanların izlenim yönetimi ve karanlık kişilik özellikleri arasında güçlü bağlantılar olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmada verilerin toplamak için kalitatif (nicel) yöntem kullanılmıştır. İşletmelerde çalışan toplam 271 kişiden anketi yanıtlamaları istenmiş ve tüm katılımcılar ankete eksiksiz tamamlamıştır. Elde edilen bulgular SPSS 25.0 hazır istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Karanlık kişilik özelliklerinin izlenimi yönetimini etkilediği anahtar değişkenler incelenmiş olup, aralarında istatistiksel bakımından anlamlı bağlantılar olduğu görülmüştür. Özetle, bu çalışma kişilik özelliklerinin şirketlerin ve çalışanlarının operasyonel performanslarını nasıl etkilediğini göstermesi bakımından önemlidir. Bu alanda karanlık kişilik özellikleri ve izlenim yönetimi arasındaki yakın ilişkilerin daha geniş kapsamlı araştırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The studied the literature review of personality traits (Dark triad) that includes Machiavellianism, narcissism, and psychopathy and comprehensive analysis evaluates their relationship with impression management that includes ingratiation, supplication, exemplification, and self-promotion. Relationship between dark triad and impression management was extracted by online survey in small and medium-sized companies in Riyadh – Saudi Arabia. We found that personality traits have strong relationship with impression management of employees. A quantitative research approach was implemented for collection of data. The target population was set to total of 271 individuals working in these small and medium sized companies. The respondents were provided the questionnaire containing a set of statements and 100% response rate was obtained. Data analysis was performed by using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25.0. The key variables of dark triad effecting impression management were investigated, and meaningful findings were obtained. This research clearly finds that why these personality traits impact operational performance of employees and that of company as well. This research concludes with future directions and recommendation to further study the subject for better advancement in the field.