The effect of transformational leadership on employee performance in Cameroon
Dönüşüm liderliğinin Kamerun'da çalışan performansına etkisi
- Tez No: 699418
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Stil, Liderlik, Çalışan Performansı ve Kamerun Bankaları, Transformational Style, Leadership, Employee Performance, and The Cameroonian Banks
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Farklı liderlik tarzları farklı stratejiler gerektirir ve her liderin hangisini ne zaman kullanacağına karar vermesi gerekir. Liderler, yönetim tarzlarını duruma ve yönettikleri insanlara göre uyarlamalıdır. Bu çalışmada, Kamerun bankalarının 335 çalışanından elde edilen nicel verileri kullanarak dönüşümcü liderliğin çalışan performansı üzerindeki etkisini yürüttüğü belirtilmektedir. Bu çalışmada frekans analizi, güvenilirlik testi, faktör analizi, regresyon analizinden korelasyon analizine kadar farklı analizler yapılmıştır. IV, kişiselleştirilmiş değerlendirme, idealize edilmiş etki, entelektüel teşvik ve ilham verici motivasyonla yakalanan dönüşümsel liderlik tarzıydı ve DV çalışan performansıyla yakalandı. Çalışma, bireyselleştirilmiş düşüncenin çalışan performansı üzerinde olumlu ve önemli bir etki sergilediği sonucuna varmış ve idealize edilmiş etki, idealleştirilmiş etki arttığında çalışan performansının önemli ölçüde olumlu etkileneceğini göstermiştir. Ayrıca entelektüel uyarımın çalışan performansı üzerinde olumlu ve anlamlı bir etki yarattığı ve ilham verici motivasyonun, önemli olmasa da çalışan performansı üzerinde olumlu bir etki sergilediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Different leadership styles require different strategies, and every leader requires to decide when to use which one. Leaders must adapt their management style according to the situation and the people they are leading. It is on the note this study conducted the impact of transformational leadership on employee performance using quantitative data which was sourced from 335 employees of the Cameroonian banks. This study had conducted different analyses ranging from frequency analysis, reliability test, factor analysis, regression analysis to correlation analysis. The IV was transformational leadership style, which was captured with individualized consideration, idealized influence, intellectual stimulation, and inspirational motivation while DV was captured with employee performance. The study had found to conclude that individualized consideration exhibits a positive impact and significant on employee performance and idealized influence showed that the employee performance would be positively impacted significantly when idealized influence increases. It was also concluded intellectual stimulation exhibits a positive and significant impact on employee performance, and inspirational motivation exhibits a positive impact on employee performance though it was not significant.