Erişkin periondotitis hastalarında Actinobacillus Actinomycetemcomitans'ın görülme sıklığı
Frequency of Actinobacillus Actinomycetemcomitans in adult periodontitis patients
- Tez No: 69943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AKINCIBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Erişkin Periodontitis, Actinobacillus actinomycetemcomitans, Polymerase Chain Reaction, Kültür Yöntemi, Vertikal Kemik Defekti, Adult Periodontitis, Actinobacillus actinomycetemcomitans Polymerase Chain Reaction, Culture Method, Vertical Bone Defects. Vll
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yirmi Erişkin Periodontitis'li hastanın, ileri derecede vertikal kemik kaybı görülen derin periodontal ceplere sahip 125 bölgesinden subgingival plak örneği alınarak, Actinobacillus actinomycetemcomitans'ın görülme sıklığı ve farklı defektlere göre dağılımı incelenerek elde edilen mikrobiyolojik çalışma sonuçlan ve klinik indeksler karşılaştırıldı. Periodontal klinik durumun değerlendirilmesinde sulcus kanama indeksi (SKİ, Mühleman ve Son), plak indeksi (PLİ, Silness ve Löe), periodontal indeks (Pi, Russell), CPITN (FDI ve WHO) ve sondlama ile değerlendirilen cep derinliği ataçman seviyesi ölçümleri yapıldı. Mikrobiyolojik değerlendirme için kültür yöntemi ve PCR (Polimeraz Zincirleme Tepkimesi, Polymerase Chain Reaction) yöntemi kullanıldı. Her hastada vertikal ve horizontal kemik kaybı bulunan, derin ceplerle karakterize 6 veya 7 diş örneklem bölgesi olarak saptandıktan sonra buralardan birer hafta ara ile subgingival plak örneği alındı, ilk hafta alınan örnekler kültür yöntemiyle, ikinci hafta alınan örnekler ise PCR yöntemiyle incelendi. Kültür yöntemiyle yapılan inceleme sonuçlarına göre Erişkin Periodontitis hastalarında Actinobacillus actinomycetemcomitans'ın bulunma oranı %50 olarak gerçekleşti. Mikroorganizmanın bulunduğu defektlerin karakterine bakıldığında vertikal kemik yıkımına sahip bölgelerde %79.4 oranında bulunurken, horizontal kemik yıkımına sahip bölgelerde %20.6 oranında tespit edildi. Gruplar arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı (p0.05) herhangi bir farklılık bulunamadı. Mikroorganizmanın tespit edildiği ve edilmediği gruplardaki hastaların yaş ortalamasına bakıldığında, istatistiksel olarak anlamlı (p0.05) olmamakla birlikte molar ve insizör bölgesinde ivorganizmanın yoğunlaştığı görüldü. Subgingival plaktan direkt alınarak çalışılan PCR yönteminde, kültür pozitif örneklerin bazısında PCR negatif sonuç verdi. Genel olarak bakıldığında kültür yönteminin daha başarılı sonuçlar verdiği görüldü. Ancak bunun nedeninin kullanılan farklı primerler olduğu düşünüldü. Sonuçta derin cepler ve vertikal kemik kaybıyla karakterize Erişkin Periodontitis hastalarında etken mikroorganizma olarak Actinobacillus actinomycetemcomitans'ın mevcut olduğu ve bu patojen mikroorganizmanın eliminasyonu için mutlaka tetrasiklin tedavisiyle mekanik ve cerrahi tedavinin birlikte uygulanması sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSRACT Subgingival plaque samples are taken from 125 teeth with deep periodontal pockets in twenty Adult Periodontitis patients who have severe vertical bone loss, and the microbiological results and clinical indices which are reached by examining the frequency and distribution of Actinobacillus actinomycetemcomitans according to different defects are compared. For the evaluation of periodontal clinical condition sulcus bleeding index (SBI, Muhlemann and Son), plaque index (Pll, Silness and Löe), periodontal index (PI, Russell), CPITN (FDI and WHO) pocket depth and attachment level which is evaluated with periodontal probing are measured. Microbiologically, culture method and PCR (Polymerase Chain Reaction) method are used. After defining 6 or 7 teeth which have vertical and horizontal bone loss and are characterized with deep pockets as samples, in each patient subgingival plaque samples are taken from them weekly. Plaque samples taken in the first week are examined with culture method, while those taken in the second week are examined with PCR method. According to the examination results in culture method Actinobacillus actinomycetemcomitans is found with 50% in Adult Periodontitis patient. When the characteristics of defects with the microorganism are considered, the microorganism is found with 79.4% ratio in teeth with vertical bone loss and 20.6% ratio in teeth with horizontal bone loss. This difference between groups is found statistically significant (p0.05). Considering age averages of patients with and without microorganism resulted with statistically significant difference (p0.05). Some culture VIpositive clinical samples gave negative results by PCR method where sample is directly taken from the subgingival plaque. Generally, culture method gave most successful results. However, its reason is related with the use of different primers. As a result, Actinobacillus actinomycetemcomitans is found to be the effective microorganism in Adult Periodontitis patients characterized with deep pockets and vertical bone loss, and this pathogen microorganism is suggested to be eliminated with the combination of tetracycline therapy and mechanical and surgical therapies.