Normal okluzyonlu ve maksiller darlık gösteren bireylerin dental ark formlarının bilgisayar programı Bezier Ark Curve'ü ile değerlendirilmesi
The Evaluation of the dental arch forms of the subjects with normal occlusion and maxillary constriction with a computer program 'Bezier Arch Curve'
  1. Tez No: 69942
  2. Yazar: AYSU TOKATLI (GÜRMERİÇ)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATA ÜMİT AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bezier ark curve'ü, dental ark formu, scanner çıktısı, bilgisayar programı, normal okluzyon, maksiller darlık. IV, Bezier arch curve, dental arch form, scanner print out, computer program, normal occlusion, maxillary constriction
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Bu çalışmada, 25 normal okluzyona sahip ve 19 maksiller darlık gösteren bireylerin alt ve üst dental ark modellerinin dental ark formları iki farklı metod İle incelenmiştir. Normal okluzyona sahip modellerin üst ve alt dental arklarının scanner yardımıyla üç boyuttan iki boyuta indirgenen dental ark modelleri üzerinde elde yapılan çizimler ve normal okluzyona sahip modellerin üst ve alt dental arklarının bu çalışma için bilgisayarda geliştirilen Bezier ark curve'ü ile elde edilen ölçümler karşılaştırılmıştır. Aynı yöntem, maksiller darlık gösteren olguların alt ve üst dental arkları için tekrarlanmıştır. Ayrıca, normal okluzyonlu alt ve üst dental ark modellerinin scanner çıktıları ile maksiller darlığa sahip olguların alt ve üst dental ark modellerinin scanner çıktıları istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bu sonuç, normal okluzyona sahip bireylerin alt ve üst ark modellerinin Bezier programı çıktıları ve maksiller darlık gösteren vakaların alt ve üst dental ark modellerinin Bezier programı çıktılarının istatistiksel olarak elde edilen sonucu ile, gruplararası paralellik olup olmadığını tespit etmek amacıyla karşılaştınlmıştır. Sonuç olarak, Bezier ark curve'nün dental ark üzerinde posteriordan anteriora doğru gidildikçe azalan bir uyum sergilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, upper and lower dental arch casts of 25 subjects with normal occlusion and 19 subjects with maxillary constriction were used and their dental arch forms were compared with two different methods. Manual tracings on the scanner print outs of the normal occlusion casts were compared with their computer print outs of Bezier arch curves. The same method was used for the upper and lower dental arches of the maxillary constriction group. The scanner print outs of the upper and lower dental casts of normal occlusion group and the maxillary constriction group were also compared statistically to find out any similarity with the statistical evaluation of the Bezier print outs of the casts of the normal occlusion and maxillary constriction groups. As a result, Bezier arch curve becomes less appropriate from posterior to anterior on the dental arches.