Okul öncesi eğitim programları kazanımlarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'ne göre incelenmesi (1989-1994-2002-2006-2013)
Analysis of curricculun learning outcomes interms Ofrivised Bloom's Taxonomy (1989-1994-2002-2006-2013)
- Tez No: 699435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOMAYYEH SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim. Kazanım. Okul öncesi eğitim programı. Yenilenmiş Bloom Taksonomi, Preschool education. Learning outcomes. Preschool curriculum. Revised Bloom's Taxonomy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmada Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan 1989, 1994, 2002, 2006 ve 2013 Okul Öncesi Eğitim Programları'nda yer alan bilişsel talebi karşılayan kazanımların içerik analizi yapılmış olup, bu kazanımlar Yenilenmiş Bloom Taksonomisi (YBT)'nin bilişsel talep boyutuna göre incelenmiştir. Kazanımların YBT'nin bilişsel talep boyutunu hangi düzeylerde karşılayabildiği belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma nitel bir çalışma olup, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yoluyla toplanan verilerin içerik analizi sonucu yürütülmüştür. Çalışmada öncelikli kaynak olarak MEB'in 1989 yılında hazırlamış olduğu çerçeve program, 1994, 2002, 2006 ve günümüzde kullanılmakta olan 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı kullanılmıştır. 1989 Eğitim Programı'na MEB'in 7 Ağustos 1989 tarihli 2293 sayılı Tebliğler Dergisi'nden ulaşılmıştır. 1994, 2002 ve 2006 Okul Öncesi Eğitim Programlarına kitap halinde ulaşılmıştır. 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı araştırmacının kullanmış olduğu görevinde yararlandığı kaynaktır. Çalışmada bu kaynakların yansıra, çalışma ile ilgili ulusal ve uluslararası literatür taramasında araştırmacının ulaşılabildiği kaynaklar (bilimsel makale, tez, kitap, bildiri) çalışmanın kaynağı olarak kullanılmıştır. Çalışma kapsamında, incelenen okul öncesi eğitim programlarına ait toplamda“434”sayfa doküman ve“569”kazanım cümlesi incelenmiştir. Detaylı inceleme, analiz etme, sınıflandırma süreçlerinin olduğu bu çalışmada verilerin kontrol edilmesi ve veri kayıpsız bir şekilde yönetilebilmesi için 23 sayfa kazanım analiz tablosu oluşturulmuştur. Araştırmada incelenen toplamda“569”kazanım cümlesi araştırmacı ile birlikte tez danışmanı tarafından ve iki uzman görüşü alınarak incelenmiştir. Bulgular içerik analizi yöntemi ile ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu doğrultuda 1989 Eğitim Programı'ndan 13, 1994 Eğitim Programı'ndan 92, 2002 Eğitim Programı'ndan 83, 2006 Eğitim Programı'ndan 162, 2013 Eğitim Programı'ndan 219 kazanım değerlendirmeye alınmıştır. Üzerinde uzlaşılamayan 10 kazanım analiz dışı tutularak 559 kazanım ile bulgular oluşturulmuştur. Araştırma sonucuna göre günümüze kadar kullanılan okul öncesi eğitim programlarının kazanımlarının YBT' nin bilişsel talep basamaklarından“anlama”ve“uygulama”basamaklarında yoğunlaştığı görülmüştür.“Analiz”,“yaratma”ve“değerlendirme”basamaklarının yer aldığı kazanımların ise oldukça az olduğu gözlenmiştir. Okul Öncesi Eğitim Programlarında yer alan bilişsel talebe hitap eden kazanımların YBT açısından incelenmesine yönelik araştırmaların oldukça kısıtlı olması, kazanımların bilişsel talep durumunun belirlenmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulması, bu araştırmayı önemli kılmaktadır. Çalışmanın sonucunda elde edilen bilişsel talep boyutları göz önünde bulundurularak program geliştirme çalışmaları sürdürülebilir. Program değerlendirme çalışmalarında araştırmanın bulgularından yararlanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the content analysis of the learning outcomes that meet the cognitive demand of the 1989, 1994, 2002, 2006 and 2013 Curriculum issued by the Ministry of National Education (MEB) in Turkey was conducted, and these learning outcomes were examined according to the cognitive demand framework of the Revised Bloom Taxonomy (RBT). It has been tried to determine at what level the learning outcomes in the cognitive fields in preschool curriculum can meet this demand. In this study, data was collected through document analysis method, one of the qualitative research methods. In this study, the framework program issued by the Ministry of National Education in 1989, 1994, 2002, 2006 and the 2013 Preschool Curriculum, which is current curriculum, were used as the primary source. The 1989 Curriculum was accessed from the Ministry of National Education's Journal of Announcements dated 7 August 1989 and numbered 2293. 1994, 2002 and 2006 Preschool Curriculums are available in second-hand booksellers. The 2013 Curriculum is the resource that the researcher implements as a teacher. In addition to these primary sources, national and international scientific sources were researched. Within the scope of the study, a total of“434”page documents and“569”learning outcomes belonging to 1989, 1994, 2002, 2006 and 2013 Preschool curriculum were analyzed. In this study, analysis and classification processes, a 23-page learning outcomes analysis table was created in order to control the data and manage it without data loss. A total of“569”learning outcomes were analyzed by researchers and two experts. The findings were discussed in detail with the content analysis method. 13 learning outcomes from the 1989 Curriculum, 92 learning outcomes from the 1994 Curriculum, 83 learning outcomes from the 2002 Curriculum, 162 learning outcomes from the 2006 Curriculum and 219 learning outcomes from the 2013 Curriculum were evaluated. 10 learning outcomes that could not be agreed on were excluded from the analysis, and findings were created with 559 learning outcomes. According to the results of the research, it has been seen that the achievements of the preschool curriculum implemented until today are concentrated on the“understanding”and“application”steps of the cognitive demand steps of RBT. It has been observed that the steps of“analysis”,“creation”and“evaluation”are quite minimal. The fact that the studies on the analyzing of the learning outcomes addressing the cognitive demand in the Preschool curriculum in terms of RBT are quite limited, and the need for studies to determine the cognitive demand status of the learning outcomes makes this research important. Considering the cognitive demand dimensions obtained as a result of the study, program development studies can be continued. The findings of the research can be used in program evaluation studies.