Mahmut El-Câsim ve romanları
Novels of Mahmoud Hassan Aljasem
  1. Tez No: 699436
  2. Yazar: SELMA İDRİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAZIM ÜRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arab Dili ve Edebiyatı, Roman, Mahmud el-Câsim, Suriye Romanı, Arabic Language and Literature, The Novel, Mahmoud al-Jāsim, Syrian Novel
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Son yıllarda birden fazla alanda yeni çalışmalarıyla başarılı olduğu kabul edilen günümüz Suriyeli romancılardan biri de Mahmud el-Câsim'dır. Kendisi birçok üniversitede görev yapmış bir romancı, dilbilimci ve morfoloji profesörüdür. Bu çalışmada, Mahmud el-Câsim'ın romanlarının analiz edilmesine, özellikle her romanın başlık, bölüm, yer, zaman, niteliğinin yanında romansal metinsel eşiklerinin boyutları ve karakterlerin ayrı ayrı sorgulanması, çözümlenmesine odaklanılmıştır. Bu bağlamda her karakterin olaylardaki etki ve kapsamının ne olduğu, metinden alıntılarla karşılaştırılarak, bunların Suriye savaşında göçe zorlanma, sığınma olgusuna ilişkin etkileri ve sonuçlarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma, Mahmud el-Câsim'ın 2014 yılında yayımladığı“Ğufraneke Ya Ümmi”adlı ilk romanından başlayıp 2016'da yayımlanan“Lâcie Beyne Zevceyn”adlı son romanına kadar tüm romanlarını içermektedir. Bu araştırma, Mahmud el-Câsim'ın romanlarında Suriye toplumunun farklı sınıflarından kişiliklere dayanılarak, son yıllarında meydana gelen olayların ayrıntılarının değerlendirildiği konuların önemli bir örneğini teşkil etmektedir. Çünkü romanlarındaki karakterler olayları meydana getiren, geliştiren ve büyüten temel faktördür. Olayların ilerlemesiyle karakterlerde büyüyerek olaylarla etkileşim içinde gelişirler ve her zaman diğer taraflarla çatışma içinde olurlar. el-Câsim'ın tüm romanlarında, özellikle de“Nazaratün La Tarifi'l-Haya”adlı romanında öne çıkan betimleme, biçimlerindeki ve işlevlerindeki anlatı, metnin yapısının yalnızca bir bileşenidir. Betimleme unsurunun yanında biçim ve işlevlerindeki açıklama, zamansal ve mekansal paradokslara, diyaloga, anlatıma, dile ve olay örgüsüne dayanan kurgusal metnin yapısının bir öğesinden başka bir şey değildir. Bu nedenle yazar Mahmud el-Câsim'ın, romandaki betimlemenin yerleştirilmesi ve işleyişi ile ilgili en belirgin konuların anlaşılmasına, bir sözlük, bir resim ve gerçekler algısından yola çıkarak bir anlatı araştırması olarak yaklaşmaya çalıştığı görülmektedir. Bu ona özel çalışma kalıplarına ve anlamsal tutarlılığın sağlanmasına atıfta bulunan işaretler vermektedir. Bu kalıplar, açıklama için bağımsız bir birim oluşturmayı zorlaştıran düzenlemelere sahiptir. el-Câsim'ın, romanlarında olayların zamanı, mekânı ve karakterlerin özelliklerini resmederek vurgulamak ve açıklamak için birçok teknik kullandığı görülmektedir. Son olarak yazarın, romanlarında nesiller arası izler bırakan Suriye toplumunun birçok yarasına el attığı, roman tekniklerini ve temellerini kullanarak onlara dokunduğu, olayları ise betimleme, anlatım, diyalog, karakterler, zaman ve mekân gibi temeller kullanarak birbirine bağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Mahmoud al-Jāsim is one of the new Syrian novelists who has excelled in more than one field in the last years. He is a novelist, linguist, grammarian and a professor in grammar and morphology in many universities. This study focuses on analyzing the novels of Mahmoud al-Jāsim and reading them a precise, deconstructive reading that depends in particular on interrogating the textual thresholds of the title, chapters, setting, description and characters of each novel and their dimensions separately and the extent of each character's influence on the events and comparing them with parts of the text to reveal the meaning of that vision of the displacement and asylum in the Syrian war and its effects and influences. The study has all published novels by Mahmoud al-Jāsim, starting with his novel“Forgiveness of my mother”in 2014 and ending with his novel“A Displaced between two husbands”which has been published in 2016. The study has been ended with the topics that Mahmoud al-Jāsim touched in his novels, so it was an important example which talked about the details of Syrian events in his last years, depending on personalities from different classes of the Syrian society. The characters are considered the main stimulus and generator of events, so they develop and grow up with the development of novel's events. Their growth up interacts with the events and they are always in a state of conflict with other parties. In addition to the element of description that was prominent in all of al-Jāsim's novels, especially in his novel“Looks without shyness,”the description in its forms and functions is nothing but an element of the structure of the fictional text based on temporal and spatial paradoxes, dialogue, narration, language and plot that harmonize entirely in the solid and discourse to give it it's being, it's identity and its attractiveness. Therefore, we notice that the writer Mahmoud al-Jāsim, endeavored to approach the understanding of the most prominent issues related to the composition and operation of the description in the novel as an anecdotal verification connected to a dictionary, image and facts from the perception of narrative Manuscript that give him signs that refer to special patterns in the work and the achievement of semantic coherence. These patterns have plans that make it difficult to establish an independent unit for the description. On the technical side, al-Jāsim used many techniques to serve his novels and highlight and clarify its events by drawing features of Setting and characters. Finally, we concluded that the writer has dealt with several issues, where has put his hand on the wound and suffering of the Syrian society, which left inherited stigmas between generations and excelled in his novels in terms of content and form, so he weaved them and linked their events using the techniques and basics of the novel of description, narration, dialogue, characters, setting and events...