From logos to 'middle-earth': The musical theory in Tolkiens Silmarillion
Logolardan 'Orta Dünya'ya: Tolkiens Silmarillion'da müzik teorisi
- Tez No: 699495
- Danışmanlar: DOÇ. TİMUÇİN BUĞRA EDMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Silmarillion, Orta Dünya, logos, Herakleitos felsefesi, Yunan mitolojisi, kürelerin müziği, kozmogonik yaratılış, The Silmarillion, Middle-earth, logos, Heraclitus' philosophy, Greek mythology, the music of the spheres, cosmogonic creation
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çeşitlimitlerdeki yaratılış süreci, olayların en büyüleyicilerinden biridir. Yüzüklerin Efendisi'nin ön alt yapımını oluşturan Silmarillion'un müzikal eseri, Orta Dünya'nın 'Kutsal İncil'i olacak. J.R.R Tolkien, Orta Dünya'sını her şeyin en başından, sanki ya Kutsal Kitap'taki oluşum kısmını ya da Ovidius'un metamorfozlarında hayal ettiği kozmogonik yaratılışı uyguluyormuş gibi tasarlar. Başka bir deyişle, Tolkien, Orta Dünya'nın nasıl ortaya çıktığını açıklamak için Silmarillion'daki anahtar birim olarak müziği kullanır ve bu, bu tez aracılığıyla işleyen sürecin yakından incelenmesini ve daha derin bir incelemesini gerektirir. Bu tez, Orta Dünya'nın yaratılış sürecinin bağlantısını iki felsefi teori üzerinden incelemektedir: Herakleitos'un logos'u ve Pisagor'un müzik teorisi. Logos, hukuk, çelişkiler, anlayış ve bilgelik gibi birçok farklı anlamla ilişkilendirilebilen bir terimdir. Öte yandan müzik, Orta Dünya'da evrenin oluşumunda temel faktörü temsil eder. Başlangıçta, Ainur (Valar) Orta Dünya'yı yaratmak için armonik bir melodi çalıyor. Antagonist Melkor, onları sert uyumsuzluğuyla keser ve bu da sonunda Pisagor ve kürelerin müziği ile bağlantıya yol açar. Bu bağlantı, Melkor tarafından kesintiye uğratılan uyum nedeniyle kurulabilir. Dostluk, Pisagor'un küreler müziğinde önemli bir rol oynar. Ayrıca Herakleitos'un logolarında geniş bir tasviri vardır. Bu nedenlerle logos ile kürelerin müziği arasında bağlantı kurulabilir. Nitekim bu tez, müzikal yaratılış, logos ve Silmarillion arasında bir bağlantı kurmanın yanı sıra Ainur ve Yunan tanrıları arasında kapsamlı bir karşılaştırma yaparak Tolkien'in birincil dünya ve dünya üzerindeki hem ilhamını hem de etkisini saptamak için rapor etmektedir. alt oluşturma ve bu karşılaştırma, bu tezin sonuç bölümünden önceki son bölümü olacaktır.
Özet (Çeviri)
The creation process in various myths is one of the most fascinating of occurrences. The musical creation of The Silmarillion which constructs a preliminary sub creation of The Lord of the Rings will be the 'Holy Bible' of Middle-earth. J.R.R Tolkien designs his Middle-earth from the very beginning of everything as if he were implementing either the genesis part in the Holy Bible or the cosmogonic creation that is fantasized by Ovidius in his metamorphoses. In other words, Tolkien employs music as the primary element in The Silmarillion to explain how Middle-earth came to be. He employed music as the primary element of his creation, which requires close attention and a deeper examination of the process at work through this dissertation. This thesis examines the connection of the creation process of Middle-earth through two philosophical theories: Heraclitus' logos and Pythagoras' theory of music. Logos is a term that can be associated with many different meanings, including law, contradictions, understanding, and wisdom. On the other hand, music represents the primary element in the formation of the universe in Middle-earth. At the beginning, the Ainur (Valars) are playing a harmonic melody to create Middle-earth. Melkor, the antagonist, interrupts them with his harsh discord, which eventually leads to the link to Pythagoras and the music of the spheres. This link can be established because of the harmony that is being interrupted by Melkor. Harmony plays a major role in Pythagoras' music of the spheres. In addition, it plays a major role in Heraclitus' logos. For these reasons, the link between logos and the music of the spheres can be established. As a matter of fact, this thesis reports to make a connection among the musical creation, logos, and The Silmarillion, as well as a thoroughly comparison among the Ainur and the Greek gods to pinpoint Tolkien's both inspiration and influence on the primary world and the sub creation and this comparison will be the last chapter of this thesis before the conclusion.