Geri Dön

Indian foreign policy towards Afghanistan 2001-2018

Hindistan'ın Afganistan'a yönelik dış politikası 2001-2018

  1. Tez No: 699540
  2. Yazar: MIRWAIS MUTTAQI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hindistan, Afganistan, Dış politika, Realist Dış Politika, Nitel Vaka Çalışması, India, Afghanistan, Foreign Policy, Realist Foreign Policy, Qualitative Case Study
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89

Özet

Bu Yüksek Lisans Tezi, Hindistan'ın 2001-2018 yılları arasındaki Afganistan'a yönelik dış politikasını ele almaktadır. Bu çalışmanın temel hedefi, Hindistan'ın Afganistan'a yönelik realist dış politikasını daha iyi anlamaktır. Araştırmanın ana sorusu şudur:“2001-2018 yılları arası Afganistan'a yönelik Hindistan dış politikasının temel özellikleri nelerdir?”Teorik olarak, Hint dış politikası, çalışma boyunca Realist Uluslararası İlişkiler teorisi bakış açısıyla ve Hans Morgenthau ile diğer realist bilim adamlarının fikirleri dikkate alınarak yorumlanmıştır. Çalışma, Hindistan ve Afganistan ilişkilerinin tarihine genel bir yaklaşım sunmakta, Afganistan'daki uluslararası değişimlere ve politik olaylara değinmekte ve Hindistan dış politikasının karşılıklı etkileşimini yorumlamaya yardımcı olan dört ana vizyonu analiz etmektedir. Hindistan'ın üç ana stratejik çıkarı vardır: Siyasi, güvenlik ve ekonomik çıkarlar. Hindistan, bölgenin güçlü ülkelerinden biri olarak, Afganistan'la ekonomik ilişkilerini sürdürmüş ve bu ülkeye askeri yardımlarda bulunmuştur. Diğer yandan Çin ve Pakistan ile siyasi-güvenlik rekabeti için çeşitli yollar kullanmak suretiyle bölgedeki konumunu daha da güçlendirmeye çalışmaktadır. Bu bakımdan Hindistan dış politikası daha çok realist çerçeveye uygundur. Bu çalışma tarihi gelişmeler ışığında nitel bir çalışmadır. Birincil ve ikincil kaynakların analizi, Hindistan'daki dış politikanın Afganistan ile ilgili olarak anlaşılmasına ilişkin araştırma sorusuna cevap vermemize yardımcı olmaktadır. Böylece, nitel araştırma metodolojisi, Hindistan'ın realist dış politikayı nasıl uyguladığını ve Afgan hükümeti ve diğer bölgesel aktörlerle başa çıkmaya gelindiğinde milli çıkarlarını nasıl muhafaza ettiğini göstermeye yardımcı olmuştur. Hindistan, Güney Asya'daki benmerkezci varlığını güvence altına almak için ve aynı zamanda Afganistan'ın kendi ulusal güvenliğine bir tehdit oluşturulmadığından emin olmak için Afganistan'daki ekonomik ve siyasi etkisini kullanmaya devam edecektir. Bütün bunlara rağmen realizm, Hindistan'ın coğrafi ve kültürel vizyonunun ve tarih boyunca bazı Hint dış politikasının özelliklerini tam olarak açıklayamamaktadır. Bu amaçla, Hindistan dış politikasının Afganistan'a yönelik kültürel faktörünü aydınlatmak amacıyla daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Özet (Çeviri)

This master's thesis examines Indian foreign policy toward Afghanistan, mainly from 2001 to 2018. The primary goal of this work is to improve understanding of India's realistic foreign policy toward Afghanistan. The main research question is“What are the main features of Indian foreign policy toward Afghanistan from 2001 to 2018?”In terms of theoretical framework, the study interprets Indian foreign policy through the lens of realism (Realism as a theory of international relations), specifically, through the perspectives of Hans Morgenthau and other realist scholars. The study is structured in such a way that provides an overview of the history of India and Afghan engagement, provides an overview of international changes and political events in Afghanistan, and singles out four major visions of Indian foreign policy that aid in interpreting the interplay of India's three major strategic interests that are political, security, and economic interests. As one of the region's most powerful countries, India strengthens its position in the region by maintaining economic relations and military assistance to Afghanistan while also competing with China and its political-security competition with Pakistan. In this regard, Indian foreign policy can be seen mostly from a realistic perspective. This is a qualitative case study in which historical reconstruction and content analysis are used. We were able to answer the research question about understanding Indian foreign policy in relation to Afghanistan by analyzing primary and secondary sources. Thus, the qualitative research methodology aided in demonstrating how India is implementing its realistic foreign policy and safeguarding its national interests when dealing with the Afghan government and other regional players. The Indian foreign policy will continue to use economic and political influence in Afghanistan to ensure India's egomaniacal presence in South Asia and at the same time to make sure that Afghanistan is not a threat to the national security of the latter. Nonetheless, realism was unable to fully reveal the peculiarities of Indian geographical and cultural vision as well as some aspects of Indian foreign policy and history. To that end, it is suggested that future research focus on this area in order to elucidate the cultural factor in India's foreign policy toward Afghanistan.

Benzer Tezler

  1. Impact of the Taliban reappearance on Afghanistan foreign policy on Pakistan during Hamid Karzai period

    Taliban'ın yeniden ortaya çıkışının Hamid Karzai döneminde Afganistan'ın Pakistan dış politikası üzerindeki etkisi

    EZATULLAH AFZALI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    Siyasal Bilimlerİstanbul Aydın Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. FİLİZ KATMAN

  2. Afganistan – Hindistan İlişkileri, 1973 – 2014

    Afghanistan – India relations, 1973 – 2014

    BEG MOHAMMED BAYAT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Uluslararası İlişkilerAnkara Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAY AKDEVELİOĞLU

  3. Taliban ve Peştunistan sorunlarının Afganistan-Pakistan ilişkilerine etkisi

    Impacts of Taliban and Pastunistan on Afghanistan-Pakistan Relations

    SHAFIQULLAH SHAKIR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Uluslararası İlişkilerAnkara Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAY AKDEVELİOĞLU

  4. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Amerika Birleşik devletlerinin Orta Asya politikası

    Central asian policy of the United States of America after the breakup of the Soviet Union

    ŞATLIK AMANOV

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Uluslararası İlişkilerGazi Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. REFET YİNANÇ

  5. Avrasya doğu jeopolitik ekseninde Rusya politikaları

    At the Eurasia east geopolitics axis policies of Russia

    SERDAR ÖRNEK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Uluslararası İlişkilerKocaeli Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HASRET ÇOMAK