Türkiye'de narenciye ihracatının geliştirilmesi
Developing citrus exports in Turkey
  1. Tez No: 699547
  2. Yazar: SELİM BARAN SAKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDENUR ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Narenciye, ihracat, ithalat, rekabet gücü, Citrus, export, import, competitiveness power
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Türkiye'nin sahip olduğu ekolojik şartlar doğrultusunda yetişmesi için uygun koşulların sağlandığı narenciye ürünleri, Türkiye'nin Dünya sıralamalarında yer almasını da sağlayıcı bir etkiye sahiptir. Uluslararası pazarlarda narenciyenin çok çeşitli kullanımı Türkiye'nin elinde bulundurduğu narenciye çeşitliliğini daha görünür kılmaktadır. Bu çalışma da Türkiye'nin uluslararası pazarda daha rekabetçi olabilmesini sağlamak, ihracatını geliştirebilecek hususları belirlemesine fırsat sağlamak için ortaya konulmuştur. Güncel raporlar ve literatürdeki çalışmalar ile narenciye ihracatını Türkiye ve dünya için ele almıştır. Özellikle Covid-19'un gelişi ile değişen piyasa mekanizmasını da göz önüne alarak, değişecek yeni dinamiklerin tahminlerine de yer vermiş ve Türkiye için olası çözümleri derlemeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey's ecological conditions provide suitable conditions for the cultivation of citrus products. Thus, citrus products have the effect of ensuring that Turkey is included in the world rankings. The wide variety of use of citrus fruits in international markets also makes the citrus variety of Turkey more visible. This study has been put forward in order to enable Turkey to be more competitive in the international market and to provide an opportunity to determine the issues that can improve its exports. This study discussed the citrus export for Turkey and the world with current reports and researches in the literature. Especially considering the changing market mechanism with the case of Covid-19, it also included predictions of new dynamics to change and tried to compile possible solutions for Turkey.