Çocukluk çağı travmalarının, yetişkin bağlanma stillerinin ve psikolojik iyi oluşun cinsel doyum üzerindeki etkisi
Effects of childhood traumas, adult attachment styles and psychological well-being on sexual satisfaction
- Tez No: 699549
- Danışmanlar: PROF. DR. CEBRAİL KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Travmaları, Cinsel Doyum, Bağlanma Stilleri, Psikolojik İyi Oluş, Childhood Traumas, Sexual Satisfaction, Attachment Styles, Psychological Well-Being
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırmanın temel amacı, çocukluk çağı travmalarının, yetişkin bağlanma stillerinin ve psikolojik iyi oluşun cinsel doyumu etkileme düzeyini analiz etmektir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, en az 6 aydır aktif cinsel ilişkisi olan 18-50 yaş aralığındaki bireylerin Google-formlar aracılığı ile ölçekleri doldurmaları sağlanıp, 327 kişiden veriler toplanmıştır. Veriler, Demografik Form, Golombok – Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRISS), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ), İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA), ve SA-45 (Semptom Değerlendirme Ölçeği) ile toplanmıştır. SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Yapılan istatistik sonucunda, kadınlarda; güvenli bağlanma, kayıtsız bağlanma, duygusal ihmal, obsesif kompulsif ve kişiler arası duyarlılık değişkenlerinin, erkeklerde ise; güvenli bağlanma, fiziksel ihmal, duygusal ihmal ve cinsel taciz değişkenlerinin cinsel doyumun anlamlı yordayıcıları olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, cinsiyete göre; kadınların sıklık, GRISS toplam, korkulu bağlanma, kayıtsız bağlanma, anksiyete, depresyon, obsesif kompulsif ve paranoid düşünce puan ortalamaları, erkeklerin ise; fiziksel ihmal, duygusal ihmal, aşırı koruma-kontrol puan ortalamaları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, yaş arttıkça sıklık, iletişim, doyum, kaçınma, dokunma, GRISS toplam puan ortalamalarının arttığı; güvenli bağlanma, korkulu bağlanma ve kayıtsız bağlanma puan ortalamalarının azaldığı tespit edilmiştir. Son olarak yaş arttıkça duygusal taciz, fiziksel taciz, fiziksel ihmal, duygusal ihmal, cinsel taciz, aşırı koruma-kontrol, anksiyete, depresyon, obsesif kompulsif, somatizasyon, kişilerarası duyarlılık, paranoid düşünce ve psikotizm puan ortalamalarının da arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main objective of the research is to analyze the level at which childhood traumas, adult attachment styles, and psychological well-being influence sexual satisfaction. For the purpose of the study, individuals aged 18-50 who had an active sexual relationship for at least 6 months were provided to fill out the scales via Google-Forms and data were collected from 327 people. The data were collected using the Demographic Form, Golombok – Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS), Childhood Trauma Scale (CTQ), Relationship Scale Questionnaire (RSQ-), and SA-45 (Symptom Assessment-45 Questionnaire). Analyses were carried out using the SPSS 25.0 statistical package program. Performed statistical result, women; secure attachment, dismissing attachment, emotional neglect, obsessive-compulsive and interpersonal sensitivity of the variables, men; secure attachment, physical neglect, emotional neglect and sexual abuse were significant predictors of sexual satisfaction of the variables was determined. However, according to gender, women, elegance, GRISS total, fearful attachment, dismissing attachment, anxiety, depression, obsessive-compulsive and paranoid ideation scores; men; physical neglect, emotional neglect, excessive protection-control was found to be significantly higher than the mean score. In addition, it was found that as age increases, the overall average score in frequency, communication, satisfaction, avoidance, touch, Griss increases; the average score for safe attachment, fearful attachment, and indifferent attachment decreases. Finally, as the age increases, emotional abuse, physical abuse, physical neglect, emotional neglect, sexual abuse, overload protection-control, anxiety, depression, obsessive compulsive disorder, somatization, interpersonal sensitivity, paranoid ideation, and psychoticism it was found that increased an average of points.