Sağlık turizmi ve ekonomik etkisi: Türkiye örneği 2002-2023 dönemi
Health tourism and its economic impact: Period 2002-2023 case of Turkey
- Tez No: 699561
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARMAĞAN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Pandemi, Ekonomik Katkı, Dış Ödemeler, Destek, Health Tourism, Pandemic, Economic Contribution, Foreign Payments, Support
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Turizm gelişmekte olan ülkeler için ekonomik değeri yükselen bir sektördür. Turizmin ekonomik etkinliğini artırmak için birçok alternatif çeşidine başvurulmaktadır. Bunların başında turizm ve sağlık sistemini birleştiren sağlık turizmidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de sağlık turizminin durum ve çeşitlerine değinmek, 2002 yılından itibaren günümüze kadar kat ettiği gelişmeleri ve geleceğe dönük varsayımları değerlendirmektir. Sağlık turizminin alt dallarına ayrıntılı bir şekilde değinilmiş, Türkiye'de sektöre yönelik devlet destekleri, ekonomik katkı ve ilişkisi açıklanmış, 2020 yılında etkili olan pandeminin sağlık turizmine etkisi incelenmiştir. Literatür taraması ve sağlık turizmi ile ilgili veriler dikkate alınarak analizlerde bulunulmuştur. Araştırma sonucunda sağlık turizmin katma değeri yüksek bir sektör olduğu; ekonomik olarak istihdam, milli gelir artışı, dış ödemeler dengesine olumlu katkısı olduğu vurgulanmıştır. Covid-19 salgın hastalığının akabinde uluslararası hasta potansiyelinin yükseleceği ve dijitalleşme ile yeni ürün ve hizmetlerin ön plana çıkacağı belirtilmiştir. Türkiye'nin sağlık turizmi hakkında mevzuat, destek ve kuruluşların olduğu, ancak sağlık turizminden istenilen düzeyde gelir elde edemediği sonucuna varılmış, ülke avantajı olarak görülen konular üzerine odaklanılması ile etkinliğin artacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism is a sector with increasing economic value for developing countries. Many alternative types are used to increase the economic efficiency of tourism. The purpose of this study is to touch upon the situation and types of health tourism in Turkey, to evaluate the developments and future assumptions since 2002. The sub-branches of health tourism were mentioned in detail, state support for the sector in Turkey, economic contribution and relationship was explained, and the effect of the pandemic that was effective in 2020 on health tourism was examined. Analyzes were made taking into account the literature review and data on health tourism. As a result of the research, it is stated that health tourism is a sector with high added value; It has been emphasized that it has a positive contribution to employment, national income growth and the balance of foreign payments. It has been stated that following the Covid-19 epidemic, the potential of international patients will increase and new products and services will come to the fore with digitalization. It has been concluded that Turkey has legislation, support and organizations on health tourism, but cannot generate the desired level of income from health tourism, and it is thought that the effectiveness will increase with focus on the issues that are seen as a country advantage.