Eine diskursanalytische untersuchung von dialogen hinsichtlich der fertigkeit „sprechen' im fremdsprachlichen deutschunterricht
A discourse analytical study of dialogues in terms of skill 'speaking' in the foreign language teaching german
  1. Tez No: 699581
  2. Yazar: YASEMİN ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: konuşma becerisi, konuşulan dil, söylem, hedef dil, durumsallık, Speaking skill, spoken language, discourse, target language, contingency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada yabancı dil olarak Almanca öğrenen Türk öğrenciler tarafından rol oynama tekniği ile oluşturulan günlük diyaloglar işlevsel-faydacılık söylem analizi yöntemi ile üç açıdan ele alınmıştır: içerik açışından, durumsallık açışından ve dilbilgisel-sözcük bilgisel hatalar açısından. Ayrıca konuşma dilinin özellikleri açıklanarak diyalogların günlük dil özelliklerini taşıyıp taşımadığı incelenmiştir. Böylece yabancı dil olarak Almanca öğrenen bireylerin hedef dili kullanırken ne tür hatalar yaptıkları ve bu hataların sıklıkları tespit edilmiştir. Bu hataların sebepleri açıklanarak öğrencilerin hedef dilde konuşma becerilerini geliştirmede dikkat etmeleri gereken noktalar dile getirilmiştir. Bu sayede öğrencilerin farkındalık kazanması ve günlük iletişim yetilerini geliştirebilmeleri hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, daily dialogues which are established with role-play technique by Turkish students who learn German as a foreign language has been considered from three different angles by the methods of functional-pragmatism discourse analysis: in terms of content, contingency and grammatically-lexically mistakes. In addition, by clarifying the features of spoken language, it has been researched that whether or not dialogues have a daily language features. Hereby, it has been located that what kinds of mistakes are made by persons who learn German as a foreign language while using the target language and the frequency of those mistakes. By explaining the reasons of those mistakes, some points that students must pay attention in improving their speaking skills at target language have been mentioned. So that, it is aimed to have students gain awareness and improve their daily communication skills.